Header image

Beleving van regionale geschiedenis

Re-enactment en „Living History“ zijn al lang niet meer alleen een hobby voor een beperkt aantal fanatiekelingen. Spectaculaire evenementen als de ‘Slag om Grolle’ en andere festiviteiten die zich richten op historische gebeurtenissen uit onze rijke regionale geschiedenis trekken steeds meer belangstelling. Op deze manier kunnen complexe historische gebeurtenissen zoals rond de 80-jarige oorlog ook voor leken op een verhelderende wijze worden uitgebeeld en weergegeven. Hiermee komt onze regionale geschiedenis ook voor de gewone leek op aansprekende wijze tot leven.

Maar kan re-enactment dan meer bieden dan alleen een spektakelstuk in de Grolse binnenstad en op het slagveld? En kunnen experimentele archeologie en ‘Living History’ ertoe bijdragen dat onze geschiedenis op correcte en authentieke wijze worden verteld?

De ‘Stichting Grolle Vrij’ uit Groenlo en het Kulturhistorisches Zentrum Westmünsterland willen gezamenlijk deze uitdaging aangaan en proberen deze vragen te beantwoorden. De voorgenomen grensoverschrijdende samenwerking tussen beide stichtingen wil met ondersteuning door lokale en regionale overheden de verschillende vormen van verdere ontwikkeling van regionaal historisch besef nader belichten en deze verder uitwerken.

Daarmee volgen beide stichtingen een innovatieve route om de huidige inspanningen van re-enactment en experimentele archeologie met elkaar te verbinden en zo mogelijk te integreren. Uiteindelijk doel is om beide activiteiten (re-enactment en experimentele archeologie) boven het huidige niveau van randgebeuren bij de academische benadering van geschiedenisonderwijs en beleving van regionale historie uit te tillen.

Beide organisaties streven ernaar om de lokale en regionale geschiedenis op authentieke en correcte wijze voor een breed publiek inzichtelijk te maken. Omdat de kerndoelstellingen van zowel het Kulturhistorisches Zentrum Westmünsterland als de Stichting Grolle Vrij (SGV) ten aanzien van de vele facetten van ontwikkeling van historisch bewustzijn grotendeels overeenkomen, is de beoogde samenwerking een veelbelovende ontwikkeling. Ook de gemeente Oost Gelre, de provincie Gelderland en Euregio zijn enthousiast over de voorgenomen samenwerking om te komen tot een verdere uitdieping van het historisch besef in onze regio bij het grote publiek.

Op donderdag 30 april 2015 zullen vertegenwoordigers van beide instituten nader informatie geven over het initiatief en de verdere plannen. De vertegenwoordiging van de Stichting Grolle Vrij zal hiertoe in Borken in historische kleding verschijnen om haar handtekening onder deze Letter of Intent te zetten.



Ander nieuws