Header image

Eikenprocessierupsbestrijding in Oost Gelre

OOST GELRE - Binnen de gemeente Oost Gelre zijn vanaf 2005 de eikenprocessierupsen waargenomen en bestreden. Vanaf dinsdag 1 mei worden opnieuw diverse gebieden preventief bestrijden. Dat gebeurt met een biologisch middel dat in de kruin van de eikenbomen wordt gespoten.
 

De Gemeente behandelt niet alle eiken in de gemeente. Ze beperken de bestrijding tot gebieden waar de risico’s om in aanraking te komen met de rupsen het grootst zijn, zoals in en rond de kernen. Een deel van het buitengebied valt buiten de zone. Ook gebieden met belangrijke vlinderpopulaties bestrijden wij niet. Het gaat daarbij om een gebied nabij het Lievelderveld en het gebied rond het Vragenderveen.
 

Op het kaartje hieronder ziet u de zone waarbinnen de eikenprocessierups wordt bestrijden.
 

Kaart met het gebied waarin de eikenprocessierups wordt bestreden

 

Ook dit jaar bestrijdt de firma Wolterinck uit Beltrum de rupsen. Zij starten maandag 1 mei. De werkzaamheden duren ongeveer 2 weken.

Voor meer informatie kunt u terecht:

Processierupsen zijn behaarde rupsen die groepsgewijs (in processie) op zoek gaan naar voedsel (eikenblad), vandaar de naam eikenprocessierups. De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Eind april, begin mei komen de rupsjes tevoorschijn. Na een aantal vervellingstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni. De periodes van de verschillende stadia kunnen enigszins fluctueren onder invloed van weersomstandigheden.
 

Een nest van de eikenprocessierups in een boom


De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten: een dicht spinsel van vervellinghuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel.
 

Rupsen kunnen er zijn in de periode van half april tot eind juni. Door weersomstandigheden kan dit van jaar tot jaar wat verschillen. De volgroeide rupsen hebben de zogenaamde brandharen. Er zijn volgroeide rupsen in de periode half mei tot eind juni.
 

De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast. Na contact met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen en algemene klachten zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. Dit kan na enkele uren na het contact. Iemand die vaker met de brandharen in contact komt krijgt dikwijls steeds sterkere reacties.
 

In het algemeen verdwijnen de klachten vanzelf binnen enige dagen tot weken. Probeer niet te krabben of te wrijven. Was de huid goed met water. Aangedane ogen kunt u met water uitspoelen. Eventueel kunt u de aangedane huid (kort na de aanraking) strippen met plakband om overtollige brandharen te verwijderen.


Bij lichte symptomen zijn verder geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen zeker verlichting geven, zoals zalf of crème op basis van kamfer of menthol. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Bij aanhoudend ernstige klachten kunt u beter contact opnemen met de huisarts.



Ander nieuws