Header image

Gemeente Oost Gelre zoekt maatjes voor nieuwkomers

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre zoekt maatjes voor nieuwkomers in de gemeente. Deze vrijwilligers helpen nieuwkomers bij de integratie in onze samenleving in Oost Gelre. Een belangrijke en leuke vrijwilligersklus!

Wat zijn nieuwkomers?
De gemeente huisvest al jaren nieuwkomers in de gemeente. Dit zijn vluchtelingen die de asielprocedure hebben doorlopen. Zij hebben een verblijfsvergunning gekregen voor minimaal 5 jaar en mogen hier wonen, werken en naar school. Zij hebben dus een verblijfsstatus.

Een maatje is iemand die gekoppeld wordt aan een nieuwkomer of nieuwkomersgezin. Hij of zij treedt (gemiddeld) gedurende een jaar als maatje op. Als maatje help je nieuwkomers op weg in onze samenleving. Lisa Steneker van de gemeente begeleidt en ondersteunt de maatjes. Het ondersteunen van de Nederlandse taal en de weg wijzen in onze maatschappij leidt tot zelfredzaamheid. Het doel is dat onze nieuwkomers zich hier thuis voelen en hier zelfstandig kunnen wonen.

“Het zit in ons bloed”
Theo en Els uit Lichtenvoorde begeleiden sinds begin dit jaar een Syrisch nieuwkomersgezin met vijf kinderen. Els vertelt: “We zijn altijd al heel geïnteresseerd geweest in andere culturen.Dat zit in ons bloed. Daarom past het maatjes zijn heel goed bij ons. Het is echt een verrijking.” Theo en Els komen gemiddeld twee keer per week bij het gezin. “We hebben een hele goede klik met het gezin. We zijn altijd welkom, een heel fijn gezin.”

Theo en Els ervaren wel dat de taalbarrière kan lastig zijn. Maar kinderen leren snel. “De oudste zoon kan inmiddels goed Nederlands, dus daar kunnen we goed mee communiceren”, vertelt Theo. Het is belangrijk dat de nieuwkomers met een maatje hun Nederlands kunnen oefenen. Los van school zijn er Taalcafés en andere initiatieven waarmee de nieuwkomers hun taal kunnen oefenen. Maar de betrokken inzet van de maatjes is warmer en meer persoonlijk. Door dagelijkse dingen in een ontspannen en gezellige sfeer te kunnen delen, wordt de Nederlandse taal ‘eigen’.

Els vervolgt: “Het maatjesproject is een heel goed project. Het geeft voldoening dat je mensen verder kunt helpen. De gemeente organiseert regelmatig maatjesbijeenkomsten. Dat is fijn, want je kunt ervaringen delen. Dat contact met andere maatjes is belangrijk. Ook leer je wat een instantie als bijvoorbeeld de Sociale Dienst Oost Achterhoek allemaal doet.”

Belangrijk voor een maatje
Om geschikt te zijn als maatje moet je goed kunnen luisteren en het leuk vinden om met iemand ontspannende en alledaagse activiteiten te ondernemen. Ook is het belangrijk dat je graag kennis wilt maken met iemand die uit een andere ‘wereld’ dan de jouwe komt.

Koppeling tussen maatje en nieuwkomer

Nieuwkomer leert fietsen door haar maatjeHet is een voorwaarde dat het tussen een maatje en een nieuwkomer klikt. Een coördinator van de gemeente (Lisa Steneker) koppelt een maatje zorgvuldig aan een nieuwkomer. Hierbij letten we op wensen en mogelijkheden. Tijdens een intakegesprek wordt het project uitgelegd en de vaardigheden en voorkeuren van het maatje in spé genoteerd. Bijvoorbeeld als iemand graag een gezin met kinderen wil helpen of liever taalondersteuning bij een alleenstaande nieuwkomer wil geven. In overleg met het maatje vindt er een ontmoeting plaats om te kijken of het klikt. Daarna volgt een proefperiode van twee maanden. De bedoeling is dat je ten minste één keer per week bij elkaar komt om iets leuks en/of nuttigs te doen.

Aanmelden als maatje?
Je kunt je als vrijwilliger aanmelden door een e-mail te sturen met je naam, adres en telefoonnummer naar Lisa Steneker: l.steneker@oostgelre.nl(link stuurt een e-mail). Voor meer informatie kun je ook contact met haar opnemen via telefoonnummer (0544) 39 35 59.

 



Ander nieuws