Header image

Het Groene Bosch Groenlo: ouder worden in gezelschap

GROENLO – Het probleem van ouder worden is vooral een toenemende zorgbehoefte bij de standaard dagelijkse dingen. Hoe houd je overzicht op dingen zoals opstaan, aankleden, koken en eten of naar toilet gaan, wanneer je slecht ter been bent, slechtziend of slechthorend en alle hulpvraag digitale normen kent? In plaats van thuis in eenzaamheid wegtobben, kan in veel gevallen in gezelschap van anderen, de benodigde zorg en veiligheid geboden worden. Residence Het Groene Bosch kent een woonvorm met zorg waar ouderen waardig ouder kunnen worden of voor een periode kunnen herstellen in de meest brede zin van het woord. Het komt erop neer dat ouderen hun eigen leven kunnen inrichten in een eigen leefomgeving.

Residence Het Groene Bosch is een particulier huis waar 24 uur per dag zorg aanwezig is. “Veelal denken mensen bij het woord ‘particulier’ dat het wonen hier duur wonen is en de geboden zorg niet aan hen besteed is. Dat is zonde, want zo wachten veel hulpbehoevende ouderen onterecht te lang op een plek waar ze zich veilig en geborgen voelen”, vertelt Daniëlle Hertgers van Het Groene Bosch. “In principe betaalt een oudere of een ouder echtpaar net als in de thuissituatie alleen de woonkosten. De zorgkosten worden vergoed door de verzekering, met behulp van een PGB of vanuit de AWBZ met behulp van een PGB zoals bij de grote zorginstellingen.”  Op zaterdag 13 februari is er een open huis. De deuren van Residence Het Groene Bosch staan dan open om belangstellenden te laten zien hoe de ouderen in gezelschap van elkaar er wonen en welke zorg er geleverd wordt. 

Zorg is steeds meer een zaak van de familie en van de lieve buren geworden en hoewel zij graag een steentje willen bijdragen, kunnen zij door afstand of werk niet elk moment van de dag beschikbaar zijn. “In Residence Het Groene Bosch passen we de algehele zorg aan, aan de zorg en omgangbehoefte van de cliënten. Alles draait om hen. Zij bepalen wanneer ze een douche willen nemen. Ze behouden een eigen inbreng bij bijvoorbeeld het eten, meehelpen in de huishouding of een activiteit dat misschien leuk is voor meerdere mensen in het huis om eraan deel te nemen. Afgelopen kerst hebben we samen gevierd met familie en vrienden van de mensen die hier wonen. Het was een gezellige kerstavond. We vinden het belangrijk dat mensen hier hun leven kunnen voortzetten zoals zij dat gewend waren te doen. In dit huis woont een meneer die van het Grolse carnaval houdt. ’s Avonds weggaan is geen probleem; we zorgen ervoor dat hij naar de buutavond kan gaan. En wanneer iemand een ommetje wil maken, dan maken we dat mogelijk.” Bezoekende familieleden of kennissen worden zoveel mogelijk betrokken bij het wonen van hun vader, moeder of vriend in deze residence.  

Het huis telt 17 woonstudio’s met een eigen badkamer. Tien van deze studio’s zijn ingericht en beschikbaar voor wat zij noemen: ‘herstellingsoordcliënten’. Bij permanent wonen, kunnen ouderen de studio naar eigen inzicht en met eigen meubels inrichten. Op de begane grond is een gemeenschappelijke woonkamer en een keuken. Het zijn centrale plekken waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten tijdens een kopje koffie, een lunch of samen een spelletje doen of televisie kunnen kijken. “Onze zorg begint bij een gastvrije omgeving bieden waarin ouderen zich thuis voelen en kunnen uitbreiden tot aan verpleging aan bed.”   Ander nieuws