Header image

Sterrenkijken kan ook in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - De wassende maan, Orion, de Poolster en de Grote Beer. Dit zijn maar een aantal namen uit de sterrenkunde waarmee tegenwoordig nog maar weinig mensen bekend zijn. Om mensen meer bewust te maken van de sterrenhemel wil Joop Hubers hier aandacht voor vragen. Daarom opent hij op de Landelijke Sterrenkijkdagen de deuren van zijn privé-sterrenwacht. Belangstellenden zijn op 11 en 12 maart welkom van 19.30 tot 22.00 uur aan de Bernard van Meursstraat 25 in Lichtenvoorde.

Het eigenhandig bouwen van een sterrenwacht is geen eenvoudige klus, ook niet als je net als Joop werktuigbouwkunde hebt gestudeerd. Na 35 jaar werkzaam te zijn geweest opticiën, ontwierp hij tijdens zijn prepensioen zelf een uniek 12-hoekig exemplaar. Discovery Channel en een artikel uit het tijdschrift Sky at Night hebben hem daarbij erg geïnspireerd. De koepel van de sterrenwacht heeft hij eerst op zolder gebouwd, om hem vervolgens uit elkaar te halen en in een partytent in de tuin weer in elkaar te zetten. Daarna is de koepel met een geavanceerde techniek op de onderbouw geplaatst, waarvan in november 2014 het fundament is gelegd.

De sterrenwacht is gebouwd om Joops geliefde telescoop te beschermen. Hij tuurt er regelmatig het planetenstelsel mee af. Zo'n vernuftig instrument kan niet altijd buiten staan en hem steeds weer opzetten en afbreken is een heel karwei. Voordat hij aan de sterrenwacht begon, is hij eerst bij de gemeente geweest en heeft hij een omgevingsvergunning aangevraagd. Tot zijn verrukking voldeed de sterrenwacht aan alle eisen en zo kon hij in november 2014 aan de slag gaan met zijn plan. Het was lang zoeken naar welke vorm het gebouw zou moeten krijgen. In eerste instantie gingen hij en zijn vrouw op zoek naar een blokhut, maar dat was toch niet waar Joops hart naar uit ging. Uiteindelijk inspireerden de houten rondwoningen aan de Paginistraat in Lichtenvoorde hem tot zijn ontwerpen. Zijn nauwkeurige en goed uitgedachte schetsen zorgden voor een goede basis om de sterrenwacht in elkaar te zetten. Uiteindelijk werd het een twaalfhoekige onderbouw met een draaibare koepel. Na maanden zweten en zwoegen was het in augustus vorig jaar zover: een opening voor familie, vrienden, bekenden, collega's en buren. Na de opening ging hij weer stug verder klussen aan zijn Lihdanfurt en schilderde hij de binnenkant helemaal zwart. De naam is gebaseerd op de oorspronkelijke naam van Lichtenvoorde, stammend uit het jaar 945.

Het begin van de liefde voor sterren is vele jaren terug bij hem begonnen, namelijk in 1957 toen de Speotnik, de eerste kunstmatige satelliet, om de aarde draaide. Toen hij dit nieuws op de radio hoorde, raakte hij zo gefascineerd dat hij een verzameling plakboeken met krantenknipsels begon. Na het lezen van veel boeken, tijdschriften en kranten over ruimtevaart, belandde hij bij de sterrenkunde. Hierover zegt hij: "Er is zoveel over te lezen, ik kom tijd te kort. Soms is het wel een eenzame hobby." Als mensen interesse hebben, kunnen zij zich bij hem melden. Dan vertelt hij bezoekers graag over de sterren en laat ze met liefde door de telescoop kijken. Lihdanfurt is de enige privé-sterrenwacht in de regio. De anderen zijn allemaal volkssterrenwachten. "Ik hoop dat er veel mensen tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen komen kijken. Dan kan ik de sterrenkunde mooi promoten," aldus Joop Hubers. Om contact op te nemen, kunt u mailen naar joophubers50@gmail.com



Ander nieuws