Header image

Stichting DOEN will Achterhoekers bij elkaar brengen

GROENLO/ACHTERHOEK - Ontmoetingsplekken vergroten de samenhang en de betrokkenheid. Achterhoekers die daarmee bezig zijn of plannen hebben om ermee bezig te gaan, kunnen daar vast wel hulp bij gebruiken. Daarvan is Linda Commandeur overtuigd.

 

Ze is sinds enige maanden scout van de Stichting DOEN - een organisatie ondersteund door de Nationale Postcode Loterij - voor het programma Nieuwe Ontmoetingsplekken. Op dinsdag 14 november is er in het kader daarvan een bijeenkomst onder de naam 't Zetje. Daarvoor kunnen initiatieven worden aangemeld, die vervolgens tijdens de bij BS22 te houden middag/avond kunnen worden gepresenteerd. Voor feedback en wellicht verdere ondersteuning, mogelijk in de vorm van een (flinke) financiële bijdrage.

De contacten tussen Linda en Stichting DOEN dateren al uit 2013: "Op de kaart van Ruimtevolk, een kennisorganisatie die zich bezighoudt met bottum-up-initiatieven, zag men een grote lege plek in de Achterhoek." BS22, waarvan Linda de initiator was, werd benaderd door de stichting, die de Groenlose ontmoetingsplek en ideeënwerkplaats aan de Beltrumsestraat 22 daarop financieel ondersteunde. Ook enkele andere Oost Gelrese initiatieven, Den Diek in Lichtenvoorde en de BMV in Mariënvelde, ontvingen al financiële steun.

Scouts
In 2016 gaf de stichting te kennen dat haar zichtbaarheid onvoldoende was. Het bleek lastig geschikte initiatieven te vinden om te ondersteunen, van de andere kant wisten potentiële kandidaten de organisatie nauwelijks te vinden. Tijdens een brainstormsessie in Amsterdam in december 2016 over de toekomstplannen, was Linda een van de aanwezigen. Ze hield Stichting DOEN voor: "Waarom komen jullie niet meer naar de regio toe?"

Dit werd opgepikt en in mei van dit jaar werd ze gevraagd als scout voor de Achterhoek namens Stichting DOEN. Op dat moment kwam ze ook in contact met Elisabeth Boersma, scout voor Friesland. Ze bleken een goed setje. De s werd veranderd in een z, en zo werd 't Zetje de naam voor de pitchbijeenkomsten. De eerste werd onlangs gehouden in het Friese Wolvega, in Elisabeths werkgebied, de tweede is binnenkort dus in Groenlo, in de regio van Linda. Beide scouts werken trouwens intensief samen in beide regio's: Friesland en de Achterhoek. De 't Zetje-bijeenkomsten zijn pilots, op basis van de resultaten gaat Stichting DOEN bepalen hoe ze andere regio's in Nederland gaat benaderen.

Geld en meer
Wat Linda erg bevalt aan de werkwijze van DOEN in vergelijking met vergelijkbare fondsen, is de proactieve manier van werken en de manier waarop de stichting mensen en initiatieven voorthelpt. Met geld maar ook anderszins: ook als een aanvraag niet financieel wordt gehonoreerd, is men behulpzaam met feedback, ondersteuning, zichtbaarheid en doorverwijzingen. "Stichting DOEN vindt het belangrijk waaróm mensen bezig zijn met een iets. Het idee is: als mensen echt willen, blijven ze ervoor lopen, ze doen het niet alleen voor een zak geld." Die zak geld kan overigens behoorlijk zijn: Linda denkt dat een door DOEN toegekend bedrag voor ontmoetingsplek-initiatieven tussen de 30.000 en 150.000 euro kan liggen.

Een criterium is, dat de aanmeldingen en aanvragen vanuit bewoners komen, daar mogen dan best commerciële partijen bij betrokken zijn. Een ander criterium is, dat het moet gaan om structurele, duurzame initiatieven; het gaat niet om de ondersteuning van – al dan niet terugkerende – evenementen.

't Zetje
Voor de presentatieavond op 14 november waren tot het afgelopen weekend acht aanmeldingen binnengekomen; soms zijn het alleen nog maar ideeën voor ontmoetingsplekken, soms gaat het om initiatieven die al jaren in praktijk worden gebracht. In totaal is er plek voor 16 aanmeldingen. Linda: "In Wolvega waren er bij 't Zetje achttien presentaties, dat bleek eigenlijk iets te veel voor één bijeenkomst."

Het aanmelden voor 't Zetje is eenvoudig en kan via bs22.nl/nieuws, waar het formulier te vinden is. "Initiatiefnemers kunnen elkaar leren kennen en van elkaar leren", aldus Linda. "Ik zou dus zeggen: Achterhoekers, zie geen drempel, kom op!"

De gepresenteerde initiatieven worden beoordeeld door Safka Overweel en Hilde Neijssel, resp. de programmamanager en communicatiemanager van Stichting DOEN. Dat is volgens Linda van belang: "Elisabeth en ik zijn er ook, maar de mensen van DOEN kunnen op de avond zelf al toezeggingen doen, die wij als scouts niet kunnen doen. Iedereen krijgt direct terugkoppeling en te horen of ze (al) een aanvraag voor een financiële bijdrage kunnen doen."

't Zetje begint om 17.30 uur, de deur is open om 17.00 uur, en duurt tot ongeveer 20.30 uur. Mensen en groepen die denken dat hun plan iets zou kunnen zijn voor het project Nieuwe Ontmoetingsplekken, maar verhinderd zijn op de 14de, wordt aangeraden zich toch te melden. Dat kan door een e-mail te sturen naar linda@gewooncommandeur.nl.

Uiteindelijk gaat het Stichting DOEN en de scouts met het programma Nieuwe Ontmoetingsplekken om mensen en initiatieven die, zoals Linda het noemt, "de wereld een beetje mooier kunnen maken."



Ander nieuws