Header image

Trajectbegeleider dementie bereikbaar via helpdesk

LICHTENVOORDE-Op een goed bezochte bijeenkomst van het Alzheimer café in Lichtenvoorde heeft de trajectbegeleider dementie Oost-Achterhoek de aanwezigen geïnformeerd over de mogelijkheden van trajectbegeleiding.

Het aantal Nederlanders met dementie zal binnen veertig jaar verdubbelen tot een half miljoen (World Alzheimer Report 2010). Een belangrijk deel van de zorg aan mensen met dementie wordt verleend door mantelzorgers, die vaak ernstig overbelast dreigen te raken. Door de praktische en emotionele steun, die trajectbegeleiders bieden kunnen zij het langer volhouden en kan vroegtijdige opname in een verpleeghuis worden voorkomen. De trajectbegeleider geeft begeleiding aan zowel de dementerende als diens naaste omgeving. De trajectbegeleider, ook wel casemanager genoemd, richt zich niet alleen op de ziekteverschijnselen maar ook op de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven van de cliënt en zij n familie. Naast actieve steun, organiseert de trajectbegeleider de benodigde zorg met de betrokken zorgverleners. De trajectbegeleider helpt, maar laat de regie bij de cliënt en de mantelzorger.

Uit onderzoek van Robbert Huijsman, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, is gebleken dat bij goede samenwerking in een netwerk gemiddeld circa een maand uitstel van verpleeghuisopname mogelijk blijkt per jaar ondersteuning door een trajectbegeleider. Daarnaast neemt de kwaliteit van leven voor de cliënt en zijn omgeving toe. Mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen met hulp van een deskundige hulpverlener en vertrouwde zorg vanuit de eigen omgeving. Alzheimer Nederland pleit al jaren voor brede invoering van trajectbegeleiding. Onder verantwoordelijkheid van het Netwerk Dementie Oost-Achterhoek is nu de eerste trajectbegeleider voor de gemeenten Berkelland, Oost-Gelre, Winterswijk en Aalten beschikbaar. Het netwerk is een samenwerkingsverband van Alzheimer Nederland afdeling Achterhoek, Careaz, GGnet, Livio, Sensire, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, VIT Oost-Gelderland en Zorgcombinatie Marga Klompé . De trajectbegeleider is bereikbaar via de Helpdesk Dementie.

Maakt u zich zorgen over uw geheugen of dat van uw naaste? Kunt u steun gebruiken bij de zorg voor een familielid met dementie? Blijf niet met uw zorg zitten, maar maak het bespreekbaar. Neem contact op met de Helpdesk Dementie. Telefoon: 0314 35 71 16 of e-mail: heldpdeskdementie@ggnet.nl



Ander nieuws