Header image

De rijke historie van de wielersport in Achterhoek en Liemer

ACHTERHOEK - Op 8 mei voert de derde etappe van de Giro d'Italia door de Achterhoek. Voor het Erfgoedcentrum
Achterhoek en Liemers en Ren- en Toervereniging De Zwaluwen te Doetinchem is dit een mooie aanleiding om terug te blikken op de rijke wielerhistorie in Achterhoek en Liemers. 


Onze streek kent grote (ex) profs als Marcel Arntz, Erik Breukink, Tristan Hoffman, Servais Knaven en Roy Schuiten en op dit moment rijden streekgenoten Robert Gesink en Koen Bouwman op het allerhoogste niveau. In het verleden waren het vooral de amateurrenners Arie Hassink, Frits Schür, Reem Kok, Frits van Bindsbergen en Joop Ribbers die grote wedstrijden wonnen; behaalde veldrijder Gerrit Scheffer zowel nationaal als internationaal successen en was Albert Scheffer in de cyclocross een gevreesde concurrent. Bij de dames hielden Minie Brinkhoff, Areke Hassink en Loes Gunnewijk in nationale en internationale wedstrijden de regionale eer hoog.

Al in de jaren dertig had Doetinchem een wielerbaan en werden er wielerwedstrijden gehouden in onze regio. De Ronde van Gendringen behoorde tot een van de eerste. Later werd de regio bekend als etappeplaats voor de Profronde van Nederland, later de Eneco Tour en Olympia’s Tour. Eind jaren zestig werd voor het eerst de
Ronde van de Achterhoek verreden, later overgaand in de Grote Prijs Wieler Revue voor amateurs. In de jaren tachtig werd het wielerseizoen geopend met de Grote Prijs Wieler Revue voor profs in ’s-Heerenberg. De Liemers kende de Omloop van ’t Gelders Eiland en internationaal werd de streek op de kaart gezet met het WK veldrijden te Zeddam in 2006.

Deze wedstrijden waren vrijwel altijd het initiatief van wielerverenigingen. Ze konden alleen worden gereden omdat bestuur en leden van deze verenigingen zich hiervoor inzetten. De expositie gaat dan ook nader in op de geschiedenis van één van deze verenigingen, namelijk van De Zwaluwen te Doetinchem.

De expositie belicht de wielersport in onze streek aan de hand van foto’s, historische films, shirts van wielercoryfeeën, racefietsen, o.a. van het model waarop voorgaande winnaar(s) van de Giro reden, een collectie miniatuurfietsen en diverse wielerparafernalia. Daarnaast zijn er op de expositie fotopanelen van de
Giro te zien die zijn aangeboden door de organisatie Giro Gelderland 2016.
De expositie duurt van 30 april t/m 25 juni, is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en is
gratis te bezichtigen.


De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 30 april om 14.30 uur. 



Ander nieuws