Header image

Exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix

WINTERSWIJK - Elke twee maanden wisselen de exposities in de gangen van het Achterhoekse ziekenhuis. Tot zaterdag 14 juni exposeert Louis Nijhuis uit Winterswijk schilderijen in de hoofdgang. In de poligangen zijn werken te zien van Fotograaf Toon Hendriks en cursisten van Henk van der Meer. Fabcreations heeft drie vitrines ingericht en in de binnentuinen vindt u beelden van Nell van de Looij. Kom gerust eens een kijkje nemen in de gangen en tuinen.

Ooit begonnen als wat Louis Nijhuis heeft genoemd kosmisch realist, waarbij hij probeerde denkbeeldige “andere” werelden in het onmetelijke universum te vangen in olieverfschilderijen, beperkt hij zich tegenwoordig steeds meer tot de verbeelding van de wereld dichter om hem heen. Kritisch, bezorgd, maar altijd betrokken bij het wel-en-wee van de aarde en al haar bewoners, laat hij zich inspireren door wetenschap, natuur, cultuur, religie, politiek, oorlog-en-vrede, milieu, klimaat(-verandering). Daarbij probeert hij de soms harde werkelijkheid te relativeren met humor.

Ook Winterswijk, en dan vooral het plaatselijke monumentenbeleid, neemt een belangrijke plaats in bij de keuze van zijn onderwerpen. Daarbij werkt Nijhuis graag projectmatig in twee- of meer-luiken, zoals een zesluik van Winterswijk (panorama), dat voor het eerst voor een groot publiek in het SKB te zien is. Een aspect van het plattelandsleven in Ratum, waar hij inmiddels dertig jaar woont, heeft hij verbeeld middels een serie parodieën op het school- en volksfeest zoals dat elk eerste weekend van september gevierd wordt. Maar ook het landschap daar heeft hij vaak tot onderwerp gekozen.

Gefascineerd door de recente ontwikkelingen in de astronomie, waarbij steeds meer bewoonbare planeten bij andere sterren dan onze zon ontdekt worden, voeren hem geleidelijk, maar steeds vaker terug naar de passie uit zijn jeugd: de kosmos... Geïnspireerd door een reis naar Rome die hij onlangs heeft gemaakt, werkt hij momenteel aan een serie schilderijen die zijn blik tonen op de barokke fonteinen van Bernini, op het Navonaplein.

De stijl waarin Nijhuis werkt is realistisch en toegankelijk. Hij schildert in formaten van enkele centimeters tot redelijk grote doeken, jaarlijks niet meer dan ongeveer tien schilderijen. In de vitrines zijn werken te zien van FabCreations en in de binnentuinen staan kunstwerken van Nell van de Looij. Als echte Brabander geboren in 1947. Nu woon ze in Neede, waar ze destijds voor het eerst beeldhouwlessen heeft gevolgd bij Lenie Davina in Enschede. Daarna twee keer een week les gevolgd bij Julya Spijkers.

Een keer per jaar heeft Van de Looij een week beeldhouwles bij de bekende beeldhouwer Adriaan Seelen, waar ze het echte vak en de technieken die daarbij horen, goed heeft geleerd. Op dit moment volgt ze al een aantal jaren wekelijks les in machinaal beeldhouwen bij beeldhouwer Linda Biemans in haar atelier in Almelo.

Ze geniet er enorm van, om van een ruw stuk steen iets moois te maken. Ze houdt van mooie, vloeiende vormen, zodat het harde van de steen verandert in een beeld,d at vraagt om aangeraakt te worden. Beeldhouwen is een langdurig, zwaar proces, maar als het beeld klaar is, dan is het ook echt kicken! In de poligangen 2 en 8 zijn tot begin juli werken te zien van de leden van de schilderclub van Henk van der Meer. Iedere dinsdagavond zijn de cursisten in zijn atelier te vinden. Of je nu juist op doek, een paneeltje, met acrylverf of juist olieverf, abstract of figuratief wilt schilderen, alles is mogelijk. Je schildert vanuit je eigen mogelijkheden en wensen. Van der Meer geeft adviezen en legt met een paar paneelstreken op je doek uit, wat hij nou eigenlijk bedoelt. En het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Een schilderij zoals jij het voor ogen had, is het resultaat.

Van der Meer schildert al vanaf zijn jeugd. Hij is autodidact en heeft in de loop der jaren zijn technieken steeds verder verfijnd. Zijn eigen werk is zeer gedetailleerd en doet denken aan schilderijen uit de 17e eeuw. Zijn kennis en ervaring brengt hij sinds drie jaar over op zijn cursisten.

In poligang 2B zijn prachtige zwart-wit foto's te zien van Toon Hendriks uit Doetinchem. Hendriks is een allround fotograaf met een zwak voor ‘sociale fotografie’. Zijn expositie in het ziekenhuis is daarvan een voorbeeld



Ander nieuws