Header image

Winterdrums 2015 ‘Nederlands grootste slagwerkfestival’

WINTERSWIJK - Na inmiddels alweer vijf succesvolle edities, organiseren drumshop Interdrum en muziekvereniging Excelsior op zondagmiddag 25 januari opnieuw het slagwerkspektakel ‘Winterdrums’! Wat begon als een klein festival is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste van Nederland. Zowel regionale amateurgroepen als professionele slagwerkers weten inmiddels hun weg te vinden naar Winterdrums. Uitnodigingen versturen was dan ook bijna niet nodig, want het festival heeft inmiddels zoveel naamsbekendheid, dat de slagwerkgroepen zich al van te voren hadden opgegeven.

Een van de top acts van het festival is de professionele trommelgroep RADAC. Deze formatie, bestaande uit vier trommelaars, hebben als doel een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van trommelen in Nederland. Trommelen is namelijk zoveel meer dan met twee stokken op een vel slaan. Er zijn vele stijlen te onderscheiden, waarvan RADAC zich heeft gespecialiseerd in de Franse, Schotse, Amerikaanse en Zwitsere stijl. Elke stijl heeft zijn eigen typerende kenmerken als het gaat om karakter, ritmische figuren, klankkleur en muzikale interpretatie. De enthousiaste mannen zullen het publiek meenemen op reis door de trommelwereld.

Een geheel andere kant van slagwerk laat de swingende formatie Shuffle Percussion horen. Deze eigentijdse slagwerkgroep timmert hard aan de weg en geeft slagwerk een extra theatrale dimensie. De slagwerkers van Shuffle Percussion hebben al diverse theatershows op hun naam staan. Het optreden tijdens Winterdrums wordt een try-out voor de show waarmee zij volgend theaterseizoen op tournee gaan.

Gedurende de middag zullen, afwisselend in de theaterzaal en feestzaal van theater de Storm, maarliefst tien slagwerkgroepen optredens verzorgen met natuurlijk als hoogtepunten de eerder genoemde topacts. Eén van de talentvolle groepen uit eigen regio is Snuffle, de jongere versie van Shuffle Percussion. Daarnaast zal Volharding Borculo een spectaculair optreden verzorgen waarbij een AUTO dient als ‘lijdend voorwerp’. De andere slagwerkgroepen zijn Crescendo Ratum, Excelsior Bredevoort, Eendracht Winterswijk, St. Jan Meddo en Crescendo Hengelo. Natuurlijk zal ook de slagwerkgroep van medeorganisator Excelsior Winterswijk een optreden verzorgen. Afgelopen november behaalden deze getalenteerde slagwerkers een eerste prijs op het concours in Beilen. Excelsior heeft er dit jaar voor gekozen om haar jeugdige slagwerkers een prominente rol te geven tijdens Winterdrums. Daarnaast staat een uniek arrangement van Royals van de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Lorde op het programma. Kortom: een veelzijdige slagwerkmiddag voor en door jong en oud!

Het slagwerkfeest begint om 12.00 uur in theater de Storm en duurt tot 17.00 uur. De deuren van de Storm zullen om 11.30 uur open gaan. Kaarten kosten €5,- en zijn verkrijgbaar aan de kassa en via de website van De Storm. Door gebruik te maken van een stempel kunnen bezoekers de hele middag vrij in- en uitlopen. Kijk voor meer informatie op www.interdrum.nl of www.excelsior-winterswijk.nl. Ander nieuws