Header image

Aaltense Expositie over Onderduiken in de Grensstreek

AALTEN - In de nacht van 16 op 17 juni 1944 wordt een bommenwerper neergehaald in Aalten. Zes van de zeven bemanningsleden komen om het leven. Roy Kay, de piloot, komt met een parachute naar beneden en is licht gewond. Het verzet, Jan en dochter Jo Wikkerink en pilotenhelper Wissink, brengt hem in veiligheid zodat hij veilig naar Engeland kan terugkeren. Tijdens zijn reis terug verzamelt hij veel informatie, die hij aan de Amerikanen doorspeelt.

De zes omgekomen vliegeniers liggen naast elkaar begraven op Begraafplaats Rentinkkamp in Varsseveld.

In 2014 schenkt Jo Bulsink-Wikkerink al het materiaal met het verhaal aan het museum in Aalten, de plaats waar ze alles meemaakte.

Roy Kay is in Engeland overleden op 23 maart 2009.

Op 13 augustus komt de weduwe van Roy Kay, Mevr. Maureen Kay, met haar dochter Alison, oudste zoon Paul en zijn zoon George naar Aalten. Zij worden vrijdagavond, de dag ervoor, van het vliegveld gehaald door dhr. en mevr. Ploeger, mevrouw is een kleindochter van de Aaltense verzetsman Ome Jan Wikkerink en zij staan in direct contact met de fam. Kay.

Tevens komen dhr. en mevr. Wissink uit Den Haag (zijn vader Alex Wissink, heeft Roy Kay in Den Haag 40 dagen onderdak geboden)

Ook komt de zuster van bovengenoemde heer Wissink, die in Krefeld (D) woont en een achternicht uit Amerika met zoon (=kleindochter van Alex Wissink).

Dan komt er nog een neef Gary Berg (oomzegger) van de piloot J.J. Berg uit Engeland naar Nederland, wil graag de familie van Kay ontmoeten.

Verder zijn uitgenodigd: Wethouder/Loco-burgemeester Henk Rijks Gem. Aalten, Gert Hendrik van Eerden en zijn echtgenote en Thea en Herman Onnink-Stronks, die de plaatselijke geschiedenis hebben vastgelegd en/of hierbij direct betrokken zijn als inwoners van  Barlo. Ook een aantal betrokken vrijwilligers van het museum zullen aanwezig zijn en een aantal familieleden/nazaten van verzetsheld Ome Jan Wikkerink.

Tevens zal het doopjurkje/trouwjurk getoond worden, gemaakt van de parachute van Roy Kay.

Peter Rhebergen, die veel onderzoek heeft gedaan naar gecrashte vliegtuigen, overigens 13 aug. verhinderd is, heeft een herinneringsitem laten maken van stukken van het vliegtuig die hij op de plaats van de crash in de bodem vond. Dit zal ook worden overhandigd aan Mevr. Kay.

Zie voor de meest recente informatie: www.aaltensemusea.nl

Aaltense Musea: /

  • Onderduikmuseum – Markt 12
  • Aaltens Industrie Museum
  •  

Markt 12-14-16

7121 CS AaltenAnder nieuws