Header image

Archeologie uit Aalten in Rijksmuseum van Oudheden

AALTEN - Een bijzondere archeologische vondst uit de gemeente Aalten is vanaf 14 juni 2016 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Het gaat om een riembeslag van ijzer uit de 7e eeuw na Christus, ontdekt in 1932 tijdens opgravingen aan de Damstraat in Aalten. De vondst is nu te zien in een tien meter lange ladekast, ‘Archeologie uit je achtertuin’ gedoopt, te midden van archeologische vondsten uit in totaal 120 gemeenten. De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief BonaireSaba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is. De voorwerpen zijn ook online te vinden via  www.archeologieuitjeachtertuin.nl.

Riembeslag
Het riembeslag is gevonden in het graf van een vroegmiddeleeuwse man. Hij was als krijger en ruiter getypeerd. Naast dit rijkversierde beslag, dat ingelegd is met zilver en messing, werden namelijk ook een schildknop (umbo), een zwaard en stijgbeugels aangetroffen. Het graf was onderdeel van een groter grafveld aan de Damstraat in Aalten. De vondst is eigendom van de provincie Gelderland en is in bruikleen gegeven aan de Aaltense Musea. De Aaltense Musea hebben de vondst beschikbaar gesteld voor de expositie in het RMO in Leiden.

Ladenkast
De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Tezamen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je een laatje, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert.

Presentatie Achterhoek
De gemeenten in de Achterhoek hebben samengewerkt om zich goed te presenteren binnen de expositie. De gemeenten delen samen twee lades in het museum en presenteren zich met bijzondere voorwerpen die in de Achterhoek zijn gevonden. Over de acht Achterhoekse vondsten is, naar aanleiding van de expositie, een rijk geïllustreerd boekje uitgegeven.

Samenwerking
‘Archeologie uit je achtertuin’ kwam tot stand op initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en archeologisch bedrijf ADC ArcheoProjecten, en in samenwerking met de Nederlandse gemeenten, regio-archeologen, provinciale en gemeentelijke depots, musea, archieven en andere instellingen. Het project is gefinancierd door het BNG Cultuurfonds, de deelnemende gemeenten en uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij aan het museum.



Ander nieuws