Header image

Harmen Brethouwer/DORPSSTRAAT in Aaltense Musea

AALTEN - Op 20 september aanstaande wordt in de Aaltense Musea de expositie van een voormalig plaatsgenoot geopend: Harmen Brethouwer / Dorpsstraat. Vanaf 21 september is deze indrukwekkende tentoonstelling toegankelijk voor het publiek. Het werk van Harmen Brethouwer is vertegenwoordigd in grote, landelijke musea zoals het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Centraal Museum in Utrecht. Het is bijzonder dat het nu in Aalten kan worden gepresenteerd. Harmen Brethouwer werd in 1960 geboren in de Prinsenstraat in Aalten en heeft daar een deel van zijn jeugd doorgebracht. De kunstenaar gebruikt al meer dan twintig jaar twee basale vormen: de conische vorm (kegel) en het vierkante paneel. Hij kiest voor thema’s en series waarin zowel het ambachtelijke als het autonome samenkomen. Soms zijn de thema’s van zijn werk te herleiden tot herinneringen aan Aalten en de Achterhoek. Dat geldt heel direct voor de reeks bronzen kegels waaraan hij al vanaf 2005 werkt.

Volgens Harmen zijn de kerkklokken van Aalten de inspiratiebron voor deze werken. Hij laat ze door de beroemde klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts vervaardigen, patineren en stemmen. Het zijn beelden die kunnen klinken als een klok! Voor het beeld ‘Cis, grote sext’ is zelfs een muziekstuk geschreven door de Rotterdamse componist Oscar van Dillen. Ook de reeks ‘vakwerk’ panelen zijn een abstracte vertaling van een archetypisch dorpsbeeld.

De expositie van Harmen Brethouwer sluit aan bij SeptemberKunst, een manifestatie op 21/22 en 28/29 september aanstaande, waarin Aaltense kunstenaars hun ateliers openen voor het publiek. Zie ook www.septemberkunst.nl.

Tijdens die dagen is de expositie in de Aaltense Musea gratis toegankelijk met een SeptemberKunst toegangsbewijs. Voor meer informatie over Harmen Brethouwer en zijn werk zie www.harmenbrethouwer.nlAnder nieuws