Header image

Lezing over Landfort in De Heurne

AALTEN- Donderdag 20 januari houdt Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW – Aalten Dinxperlo Wisch - een bijeenkomst over huis Landfort in Megchelen en haar bewoners. Aggie Daniëls verzorgt een lezing bij zaal Bruggink in De Heurne. Aanvang 19.45 uur.

Landfort in Megchelen wordt al in 1434 vermeld, Reynout van Aeswijn was toen de eigenaar. Na een dertigtal eigenaren kocht Dr. Johann Albert Luyken, heer van Wittenhorst-Sonsfeld, Landfort. Hij was geboren in 1785 in Wesel en was arts en botanicus.

In 1810 vertrok hij voor een reis van drieënhalf jaar door Europa om praktijkervaring op te doen. Hij opereerde in de grote ziekenhuizen in Europa zoals Praag, Wenen en Rome. Hij leerde veel beroemde wetenschappers kennen. In brieven en een dagboek deed hij er verslag van, beide zijn bewaard gebleven en lezen als een jongensboek. In 1823, op zijn 38e, kocht hij Landfort dat toen nog alleen uit het middendeel bestond. Hij huurde de beroemde landschapsarchitect Zocher in om de twee vleugels aan het gebouw te ontwerpen en het park, met exotische bomen en prachtige doorkijkjes. De beroemdste drager van de familienaam van de Luykens is de vermaarde 17e-eeuwse dichter en boekillustrator uit Amsterdam, Jan Luyken (*1649 †1712) die, onder meer etsen maakte met afbeeldingen van ambachten.

Dr. Johann Albert Luyken was de eerste van vier generaties Luyken die op Landfort hebben gewoond. Zijn achterkleinzoon., Albert Luyken, verkocht het aan het Gelders Landschap dat het gebouw van buiten onderhield. Na twintig jaar leegstand was het kasteel in slechte staat. De gietijzeren brug miste al wat onderdelen, de duiventoren was in verval. De Stichting Rhijngeest kocht het kasteel en restaureerde het tot en met de Ottomaanse duiventoren en het Zocherpark. In 2004 was het klaar. In 2010 kreeg het een nieuwe eigenaar.



Ander nieuws