Header image

Oogstfeest bij Koppelkerk Bredevoort op zondag 2 oktober

BREDEVOORT - Op zondag 2 oktober wordt bij de schoolmoestuin naast de Koppelkerk in Bredevoort een oogstfeest voor jong en oud gevierd. De eerste groente wordt geoogst, in eten verwerkt en er zijn workshops over het traditionele conserveren en verwerken van de geoogste groente en fruit. De toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom!

Naast de Koppelkerk in Bredevoort is in het voorjaar van 2016 een educatieve moestuin aangelegd die wordt onderhouden door de kinderen van Basisschool ’t Bastion in Bredevoort onder leiding van professionele stadsboer Siebrand Miedema. De Koppelkerk, Basisschool ’t Bastion en Meneer Miedema Moest Groen zetten zich met de schoolmoestuin in om de traditie van het groente kweken door te geven aan een volgende generatie en bewustwording te creëren waar het voedsel dat wij dagelijks eten vandaan komt en hoe het groeit.

Het programma begint om 13.00 uur met een feestelijke opening en een symbolische oogst. Daarna volgt een optreden van de bekende Achterhoekse verhalenverteller en troubadour Gery Groot Zwaaftink die in totaal drie keer het oogstfeest opluistert met zijn verhalen en liedjes. Tussen 14.00 en 14.30 uur is er een workshop groente conserveren die gegeven wordt door de familie ter Maat die zelf een grote moestuin heeft in Aalten. Na het tweede optreden van Groot Zwaaftink komt om 15.00 uur de techniek van het appelmoes maken aan de orde. De appels komen uit het Vestingpark van Bredevoort. Iedereen die deel wil nemen aan workshops is hiervoor van harte uitgenodigd. Tijdens het oogstfeest wordt soep gekookt met ingrediënten die uit de moestuin afkomstig zijn. De feestelijke middag is rond 16.00 uur afgelopen.

Het oogstfeest wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek. Dit initiatief van acht Achterhoekse gemeenten en provincie streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn (participatie) een belangrijk kerndoel binnen het pact. Het oogstfeest is hier een mooi voorbeeld van.Ander nieuws