Header image

Patatje (met) snert nieuw(s) uit Winterswijk

WINTERSWIJK - Over het algemeen eten Nederlanders drie maaltijden per dag. Rond een uur of zes ’s avonds gaan zij aan tafel voor een warme maaltijd, die traditioneel bestaat uit aardappels, groenten en vlees. Nederland kent echter ook vele andere culturen. Die invloeden van buitenaf zijn terug te zien in iedere keuken van een gemiddeld Nederlands huishouden. Ook als je in Nederland uit eten gaat, is er een grote keuze in soorten restaurants en eetcafés: Indisch, Chinees, Surinaams, Turks, Italiaans, mediterraans, enzovoorts. Toch is er een echte Hollandse keuken. En ook de Nederlanders hebben zo hun eigen typische eetgewoonten. Wat dacht u van Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een dikke soep die gemaakt wordt van spliterwten. Ook in andere landen kent men erwtensoep, maar het Nederlandse gerecht is een sterk gebonden versie. Nederlanders eten de soep traditioneel in de winter samen met roggebrood, belegd met katenspek. Of Patat?  Patat het is niet specifiek Nederlands. De manier waarop het gegeten wordt, is dat weer wel. Een ‘patatje met’ (friet met mayonaise), een ‘patatje oorlog’ (friet met mayonaise en pindasaus) en een ‘patatje speciaal’ (friet met mayonaise, ketchup en rauwe uien) doen buitenlanders nogal eens versteld staan. Patat is in Nederland in al zijn variaties verkrijgbaar in een snackbar. In de noordelijke provincies spreekt men doorgaans over patat; in de zuidelijke provincies heeft men het over friet. Maar het kan nog gekker een 'patatje snert'. Cafetaria Het Pelkhuisje in Winterswijk bedacht dit bijzondere gerecht. De extra dikke snert, die is gebaseerd op een oud Achterhoeks recept, gaat over de gebakken patat. De cafetariahouder Laurens ten Bergen hoopt door deze bijzondere combinatie meer klanten in zijn snackbar te krijgen. In elk geval heeft hij de landelijke aandacht al getrokken met deze wat vreemde combinatie. Onze collega's van OmroepCW maakte er de onderstaande video van.

Ander nieuws