Header image

Tentoonstelling in Aaltense Musea: Sprekende Stenen

AALTEN - Ze liggen voor het oprapen, maar de meeste mensen gaan er argeloos aan voorbij. Stenen. Saai? Sommigen raken er niet op uitgekeken. Gefascineerd zijn ze door de prachtige kleuren en vormen. En natuurlijk de resten van oeroud leven die er soms in verborgen liggen.

Om te laten zien wat er in de aarde, en met name in de Achterhoekse bodem, zoal aan moois en interessants te vinden is hebben de Aaltense Musea een tentoonstelling ingericht over stenen en fossielen. Op de expositie hangen bovendien aquarellen van beeldkunstenaar Inge Teunissen uit Bredevoort. Sprekende Stenen heet de expositie die vanaf zaterdag 5 maart tot en met zondag 15 mei te zien is in de Aaltense Musea Markt 14.

Drijvende krachten achter de tentoonstelling zijn amateurgeoloog Henk Hoenderboom uit Varsseveld en amateurpaleontoloog Herman Winkelhorst uit Aalten. Een geoloog houdt zich bezig met de opbouw van de aarde, stenen en mineralen. De paleontoloog zoekt naar resten van vele duizenden, zelfs miljoenen jaren oud leven. Hoenderboom is lid van de Amateur Geologischevereniging Dinxperlo (AGD) en Winkelhorst van de Geologische Vereniging afdeling Winterswijk. Diverse collega-amateurs hebben voor de tentoonstelling stenen ter beschikking gesteld. Zes clubleden van AGD en twee van de Winterswijkse vereniging.

De amateur-onderzoekers popelen om een deel van hun collectie te laten zien. Ze hebben tientallen jaren verzameld. “Ik heb al meerdere exposities gehad, maar nu kan ik een keer in mijn eigen woonplaats Aalten laten zien wat ik gevonden heb. Het meeste hier in de streek”, zegt Herman Winkelhorst. Hij heeft veel gezocht en gevonden in de Winterswijkse steengroeve. Daar komen de oudste aardlagen van Nederland aan de oppervlakte. Die zijn 240 miljoen jaar oud. Er liggen resten van sauriërs en andere uitgestorven dieren. De Winterswijkse steengroeve is een vindplaats van Europese betekenis. Vanwege zijn belangrijke werk is een nieuw ontdekte sauriër enkele jaren geleden naar Herman Winkelhorst vernoemd, de Nothosaurus Winkelhorsti, een eer die heel weinig Nederlanders te beurt is gevallen. De stenen die Hoenderboom laat zien zijn niet allemaal in de Achterhoek gevonden. “Maar de stenen die hier in de Achterhoek in de dikke bovenlaag liggen, zijn hier ook niet ontstaan. Die zijn tijdens de één na laatste ijstijd, zo’n honderdduizend jaar geleden door gletsjers vanuit Scandinavië naar deze streek gevoerd”, laat hij weten. Zijn verzameling bestaat vooral uit mineralen uit de groeve CLARA in Oberwolfach in het Zwarte-Woud. De meeste stenen zijn kwetsbaar en komen dan ook in vitrines te liggen. Enkele grote voorwerpen, zoals versteend hout, kunnen worden aangeraakt. Net als in de vrije natuur zullen de stenen en fossielen op de tentoonstelling komen te liggen tussen bloemen, dat wil zeggen aquarellen geschilderd door Inge Teunissen. “Ik hou van de natuur, bloemen en bomen en mijn aquarellen passen heel goed tussen de stenen en fossielen, denk ik. Ik zie de tentoonstelling als een groepstentoonstelling. Die zal één samenhangend totaalbeeld opleveren. De objecten zullen elkaar versterken”, zegt ze. Inge Teunissen werd geboren in Zelhem, maar groeide op in het westen van het land, waar al meerdere exposities aan haar werk zijn gewijd. Sinds een jaar woont ze weer in de Achterhoek.



Ander nieuws