Header image

Veel belangstelling voor opening expositie Knap Goed!

AALTEN - Op vrijdagavond 13 juli is met grote belangstelling de expositie: 'Knap Goed!' geopend in de Aaltense Musea.

Maanden van voorbereiding gingen aan deze expositie vooraf die in liefst drie ruimten en de vaste opstelling van het Frerikshuus, wordt gepresenteerd. In plaats van klederdracht en klompen zien we knap gemaakte kleding van burgerdames uit de midden- en hogere klasse. De tentoonstelling heeft de veelzeggende titel Knap Goed! en bewijst dat de Achterhoek heel wat modebewuster was dan men tot nu toe vertelt. Dat is ook wat in de openingstoespraak werd onderstreept door Elsabe Kalsbeek barones Schimmelpenninck van der Oije, die deze expositie opende. Zij is voorzitter van de Raad van Advies van de Aaltense Musea en was lid geweest van Provinciale Staten van Overijssel van de Eerste Kamer der Staten Generaal en adviescommissie voor de Gelderse Musea. De opening ging gepaard met dansacts, vanzelfsprekend in passende kledij. Het danspaar opende tevens de Marktkamer (waar ooit Dansstudio Vieberink uit Aalten haar dansschool begon).

De expositie is tot en met 13 januari 2013 te zien in de Aaltense Musea. Belicht wordt de periode 1860-1970, een tijd waarin het silhouet van dameskleding revolutionaire veranderingen onderging. De tijd herinnert ook aan de industriële revolutie die ook voor de ontwikkeling van Aalten zo belangrijk was. Deze markeerde de overgang van de agrarische huisnijverheid naar de industriële productie. Zo zien we mode voor vrouwen die strak werden ingeregen met een korset onder hun rok tot de 'losse' mode van na de oorlog. De trevira en de mini-jurk ontbreken eveneens niet. Deze markeren het einde van een tijdperk waarna de confectie het overnam van de thuisateliers.

Ook de expositie ‘Vernuftig Hergebruik’ met kleding gemaakt in en net na de oorlog is nog te zien. Door textielschaarste en beperkte financiële middelen maakte men toen inventief gebruik van materiaal dat voorhanden was. Dat geldt zeker voor de trouwjapon van parachutestof en geborduurde zomerjurk gemaakt van een schilderskiel. Karakteristiek zijn de zogenaamde bevrijdingsrokken van stukjes gebruikte stof.

Er is ook een Flapperdress patroon te koop, een oud patroon om geheel naar eigen smaak en in deze tijd te maken. In het najaar kan men dit in een workshop onder deskundige leiding doen. Naast de expositie zijn er passende accessoires te koop van hedendaagse ontwerpers zoals de tassen ‘Voortborduren’ van Anneke de Ridder en knoopsieraden van Ursula Woerner. Via rondleidingen voor groepen belangstellenden kan men een informatieve ronde langs de geëxposeerde kleding maken waarna er voldoende gelegenheid is in alle rust de expositie nog eens te bekijken. Geïnteresseerden voor een rondleiding kunnen zich aanmelden bij info@aaltensemusea.nl.

De expositie wordt ondersteund met een subsidie van de Provincie Gelderland.

De film en de foto's van de opening van de expositie Knap Goed! staan inmiddels op www.filmaalten.nl <http://www.filmaalten.nl>

Aaltense Musea Markt 14 – 7121 CS Aalten tel. 0543 471797. Openingstijden: Mei t/m september Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur. Zondag 14.00 – 17.00 uur. Oktober t/m april Dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur Zaterdag en Zondag 13.00 – 17.00 uur Maandag gesloten. Zie voor de meest recente informatie: www.aaltensemusea.nlAnder nieuws