Header image

17e Internationale Combinerace Mariënvelde 11-12 augustus

MARIËNVELDE - In het weekeinde van zaterdag 11 en zondag 12 augustus 2012, de laatste weekend van de bouwvak, organiseert de Motorclub Mariënvelde ( MCM ) wederom een “spektakelweekend” rondom racende combines en ander gemotoriseerd vervoer.

Sinds 1996 organiseert de Motor Club Mariënvelde jaarlijks een internationale combinerace. Begonnen we destijds met ongeveer 20 deelnemers; dit jaar zullen er maar liefst ruim 30 combines deelnemen aan de races. Om het publiek te blijven amuseren wordt er gewerkt aan een gevarieerd programma.

Het Spektakel evenement begint op zaterdag 11 augustus, ’s avonds in de grote feesttent met een grandioos “dors(t)feest”. Tent open om 20.30 uur. Vanaf 21.00 uur treedt de band No Issue op.

Op zondag 12 augustus start de Combine Race vanaf 11.00 uur met een presentatie/remmentest van de diverse deelnemers. Veiligheid staat bij ons voorop, dus als de remmentest goed verloopt, dan mag de combine pas meerijden. De combinerace worden verreden in verschillende klassen; Standaard, vrije klasse voor de heren, en een damesklasse met zowel Standaard als Vrije combines.

Bij de standaardklasse dienen de motor en de riemaandrijving “origineel” te blijven. De motor mag opgevoerd worden en wat goochelen met de poelies is ook toegestaan. De grote gevaarten bereiken inmiddels snelheden van meer dan 80 km/u. We starten telkens met zo’n 10 combines tegelijk, wat op de snel smaller wordende baan leidt tot spectaculair trek- en duwwerk. Bij de vrije klasse is men vrij in de keuze van motoren, transmissies en assen. Deze machines met brullende V-8 motoren van 300 pk en meer halen met gemak snelheden tot boven de 100 km/u en indien rondom geveerd nog hogere snelheden.

De wedstrijd in Marienvelde is de vierde in de reeks van zes, welke meetelt voor het Nederlands Kampioenschap. En zoals uit het verleden blijkt, meestal de doorslaggevende wedstrijd is in dit kampioenschap. Dit levert bij ons extra spanning en sensatie op. De deelnemers in dit internationale veld, zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland, België en Luxemburg. Tussen de combineraces door wordt het publiek op ludieke wijze vermaakt. Naast de combineraces welke de hoofdact van ons evenement vormen, vermaken we het publiek met een Banger-cross, een soort autorodeo. Een 40-tal getrainde durfals laat het publiek zien wat je zoal met oude auto’s kunt doen, een soort crazy-cross, maar dan extremer. Deze vorm van volksvermaak is enorm populair in Engeland. Dit is dan ook een zeer spectaculair onderdeel van de dag. Ook hebben we dit jaar weer het onderdeel: Trekkerbrekken. De deelnemers starten met een zogenaamde Le Mans start. Ze rennen zo snel mogelijk naar hun trekker en rijden snel weg. Het is de bedoeling de band, die is verbonden met een touw van 6 meter achter de trekker, van de concurrenten eraf te rijden. Ook dit zal voor veel spektakel zorgen en op de lachspieren werken, vooral als er nog één met een band rondrijd.

Nieuw dit jaar zijn de Ploegracewedstrijden. Niet het resultaat, maar de snelheid waarop dit gebeurd is van belang. Dit mag je niet missen, Mariënvelde is de enigste plaats in Nederland, waar dit te zien is. Sensatie gegarandeerd.

Het geheel zal op onnavolgbare wijze aan elkaar gepraat worden door de 2 presentatoren: Wim Bremmer ( Stem zonder rem ) en Dirk-Jan Vreeman, de lokale spraakwaterval. Zij zullen er voor zorgen, dat er geen stiltes vallen. Ook zal de baan vlak gemaakt worden door de grootste rupstrekker van Nederland met een kilverbord van 5 meter breed.

Zoals men van ons gewend is, besluiten we de zondagmiddag met een daverend spektakel namelijk de “alebussendrekrace”. Men neme een trekker (met veiligheidsbeugel, maar zonder cabine) met daarachter een met water gevulde giertank en gáán!! Men mag de concurrenten hinderen door flink te sproeien. Ook dit jaar zal dit het laatste onderdeel van de dag zijn, en zeker de moeite waard.

Voor de kinderen is er een gratis kindervermaak: Luchtkussens, schmink en ballonen knopen. En voor hun gratis ranja. Er is volop gelegenheid om de inwendige mens te versterken. Zondagmiddag direct na de cross en de daarbij behorende prijsuitreiking, barst het “Combine-feest” los in onze feesttent. Het muzikale optreden wordt hierbij verzorgd door de gelegenheidsband “Aanhangerschap”, die oude covers van Normaal ten gehore brengen, dit mag je niet missen. Dit zal vanaf ongeveer 16.30 uur zijn.

PROGRAMMA ZATERDAG 11 AUGUSTUS:DORS(T)FEEST --- AANVANG: 21.00 UUR ZONDAG 12 AUGUSTUS: COMBINERACE --- AANVANG: 11.00 UUR ZONDAG 12 AUGUSTUS: SPEKTAKEL COMBINEFEEST --- AANVANG: ± 16.30 UUR Het evenement vindt weer plaats aan de Zanddijk/Zompweg tussen Mariënvelde en Halle. De entree bedraagt zaterdagavond: € 5,00. Zondag bedraagt de entree € 10,00 Kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree en parkeren kost ook niets!

Let op: Het is niet toegestaan dat er eigen consumpties worden meegenomen! Voor weinig geld wordt er veel vertier geboden!

Voor meer informatie en actueel nieuws zie: www.spektakelweekend.nlAnder nieuws