Header image

Scholder an Scholder staat op de kaart.

Achterhoek - Wanneer omgevingen veranderen en zich nieuwe kansen en uitdagingen voordoen, wil ook het verenigingsleven meebewegen en hierop anticiperen. Door de opkomst van een nieuwe generatie, maar ook door demografische ontwikkelingen in de Achterhoek is het tijd om de handen ineen te slaan. 

In 2014 ging het project Scholder an Scholder van start. Dit gezamenlijke project van Achterhoek in Beweging, de KNVB, De Graafschap en de Provincie Gelderland heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een heuse beweging in het Achterhoekse voetbal- en sportlandschap. De resultaten die zijn behaald zijn vanaf vandaag in te zien. 

Resultaten project 1.0
Aanjager Pascal Kamperman heeft samen met zijn ambassadeurs maar liefst 17 groepsbijeenkomsten weten te organiseren, waarbij ruim 280 verenigingen betrokken zijn en er ruim 750 deelnemers aanwezig waren. Samen zijn zij tot de conclusie gekomen dat sport en voetbal in het algemeen niet meer los gezien kunnen worden van cultuur en welzijn. Sport dient als katalysator om deze domeinen aan elkaar te verbinden. Het is één grote beweging waarbij het welzijn en de vitaliteit van inwoners voorop staan.   

Kamperman: “Ik droom van een samenleving waarin mensen elkaar weten te vinden en waarin het verenigingsleven een belangrijke speler is voor de leefbaarheid van kernen, buurten en wijken. Een samenleving waarin sociale ontmoetingsplekken de plek zijn om samen te komen, te werken en te spelen.” Daarom heeft Scholder an Scholder onder andere bijgedragen aan het realiseren van verschillende allianties, die samen werken aan deze grote droom.  Onder andere Sportpark Zuid te Aalten, Sportpark Nevelhorst te Didam en Sportpark Zuid te Doetinchem zijn hierin begeleid. Ook zijn er individuele gesprekken aangegaan met verschillende voetbalverenigingen uit de regio. Deze gesprekken zijn gevoerd met onder andere St. Joris-Zeddam, DZSV-SVD, vv Gendringen, vv Reunie en vv Vosseveld. Uiteindelijk zijn mede hieruit 21 initiatieven ontstaan, die op dit moment verder vorm krijgen.

Deelnemers en betrokkenen hebben aangegeven dat zij nog in weinig andere gebieden in Nederland soortgelijke initiatieven zien. “Het is een politieke dwarsverbinding die nodig was”, vertelde een van deze deelnemers enthousiast. Mede door de energie en de positiviteit die Scholder an Scholder teweegbrengt, wordt het project door hen dan ook beoordeeld met een 7,3.  

Vervolg project 2.0
Scholder an Scholder staat op dit moment op de kaart. Nu is het belangrijk om door te pakken en concrete acties op lokaal niveau zichtbaar te maken. Daarom gaat het project op verzoek van Achterhoek in Beweging door. Een stap verder waarbij sport, cultuur, zorg en welzijn samenwerken en resultaten steeds beter zichtbaar worden. Inmiddels hebben al enkele partijen zich aangemeld om hieraan bij te dragen. 



Ander nieuws