Header image

Achterhoek slaan brug tussen sporten en het sociaal domein

ACHTERHOEK - De 8 Achterhoekse gemeenten hebben ingestemd met het leveren van een financiële bijdrage aan Scholder an Scholder 2.0. Na het succes van Scholder an Scholder 1.0 - waarmee bestuurders, leden en betrokkenen van sportverenigingen bewust gemaakt werden van de rol van sport en clubs in de Achterhoek - gaat Scholder an Scholder 2.0 verder met het maken van slimme verbindingen. Slimme verbindingen tussen sport, gezondheid én het sociaal domein. Met als doel een groeiend netwerk van sterke, toekomstbestendige verenigingen en vitale sportparken die bijdragen aan de leefbaarheid in dorpen en wijken.


Sport en beweging kan de gezondheid van inwoners positief beïnvloeden. Ook als samenleving hebben we belang bij gezonde, vitale en actieve inwoners. Ze doen actief mee aan de maatschappij, zijn meer zelfredzaam, leveren een grotere bijdrage aan de samenleving en economie en leggen minder beslag op het zorgstelsel. Zo kunnen maatschappelijke problemen in een vroeg stadium worden aangepakt. Sporten bevordert de lichamelijke en geestelijke gezondheid van jeugd, volwassenen en ouderen. Het werkt daardoor preventief en voorkomt de gang naar (zwaardere) zorg. Daarom willen de gemeenten actief inzetten op sport en beweging.

 

Met Scholder an Scholder 2.0 richt men zich aan de ene kant op de concrete invulling van de 21 initiatieven die voortkomen uit Scholder an Scholder 1.0. Maar wordt ook ingezet op ‘bruggen slaan’, tussen sport en sociaal domein. Een integrale benadering én methodische werkwijze versterkt de inzet van sport als middel voor het sociaal domein. Hiermee wordt meedoen aan de samenleving gestimuleerd en wordt een bijdrage geleverd aan positieve gezondheid. Bij de domeinen jeugdzorg, Wmo of participatie kan sport doorgaans uitstekend als middel worden ingezet.

 

De 8 Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) dragen financieel bij aan Scholder an Scholder 2.0. Daarnaast draagt de provincie Gelderland vanuit de gebiedsopgaaf financieel bij. Ook de KNVB levert, net zoals bij Scholder an Scholder 1.0, een financiële bijdrage.



Ander nieuws