Header image

Achterhoekse gemeenten zorgen voor continuering Jeugdzorg

ACHTERHOEK - De 8 Achterhoekse gemeenten hebben het Regionaal Transitie Arrangement (RTA) opgesteld. Het is in feite een gezamenlijke intentieverklaring waarin staat hoe de gemeenten er voor zorgen dat de continuïteit van de Jeugdzorg gewaarborgd wordt. Het RTA geldt speciaal voor 2015 en heeft als doel dat in dit overgangsjaar geen kinderen en jongeren tussen wal en schip belanden.

Per 1 januari 2015 krijgen gemeenten er nieuwe taken op het gebied van Jeugdzorg bij; taken die nu worden uitgevoerd door het Rijk en de provincies(*). Om de vinger aan de pols te houden, heeft het Rijk de gemeenten gevraagd hoe zij zich hierop voorbereiden. Regionale samenwerking is daarbij een van de voorwaarden die het Rijk heeft gesteld. Overigens hebben de afzonderlijke gemeenten een grote mate van vrijheid bij de verdere inrichting van het sociaal domein, waar Jeugdzorg een onderdeel van is.

Aanpak volgens RTA Het RTA is tot stand gekomen in samenwerking met vele zorgaanbieders uit de regio maar ook vrijgevestigde hulpverleners, zoals kinderpsychologen en orthopedagogen.

De belangrijkste punten uit het arrangement zijn: - de zorgaanbieders kunnen in 2015 rekenen op (maximaal) 80% van het gedecentraliseerde budget dat naar gemeenten toegaat. Dit is relevant voor de continuering van de zorg; - (minimaal) 20% van het gedecentraliseerde budget wordt gereserveerd voor nieuwe vormen van zorg en ondersteuning. Een belangrijk uitgangspunt van de decentralisatie van de jeugdzorg is namelijk dat de jeugdhulpverlening ook anders georganiseerd wordt; dichterbij cliënten (op wijk- en buurtniveau), gebruik maken van eigen kracht van cliënten, meer preventie en minder uitstroom naar zware specialistische zorg; - de zorgaanbieders horen in het voorjaar van 2014 hoe de 8 gemeenten de toegang tot de Jeugdzorg regelen vanaf 2015. Op die manier kunnen zij op tijd hun bedrijfsvoering daarop afstemmen.

Voortgang De colleges van Burgemeester en Wethouders van de 8 Achterhoekse gemeenten hebben een positief besluit genomen over het RTA. De 8 gemeenteraden stellen het RTA naar verwachting voor het eind van dit jaar vast. Vooruitlopend op de raadsbesluiten van de 8 gemeenten wordt het RTA naar het Rijk gestuurd, om zo te voldoen aan de eisen vanuit het Rijk.

(*: Voor de Jeugdzorg is het de bedoeling dat de volgende taken naar gemeenten gaan: ambulante jeugdzorg, jeugd GGZ, jeugd met een (licht) verstandelijke beperking ((L)VB), het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, de kindertelefoon, pleegzorg, gesloten jeugdzorg, jeugdreclassering en jeugdbescherming).



Ander nieuws