Header image

AFS doet oproep om buitenlandse student in huis te nemen

GELDERLAND - De stichting AFS Nederland doet een oproep aan gezinnen om een buitenlandse student in huis te nemen. Een groep van 15 scholieren komt begin maart voor een uitwisselingsjaar in ons land. Vanuit een andere cultuur doen zij een beroep op Nederlandse gastvrijheid.

De internationale vrijwilligersorganisatie AFS zoekt voor een deel van deze jongeren nog een gastgezin. De studenten kunnen zich verdiepen in onze taal en cultuur en de gezinnen kunnen van hen weer van alles leren. Het contact biedt een andere kijk op de Nederlandse samenleving en de mogelijkheid om op te trekken met iemand uit een andere cultuur. Een uitwisselingsjaar is een bijzondere ervaring voor vrijwel iedere student. Een van de vertrekkende jongeren (Callum Hickford uit Nieuw-Zeeland) mailde eind oktober naar het AFS-kantoor: "Ik kan wel zeggen dat ik het beste jaar van mijn leven in Nederland heb doorgebracht.” De uitwisselingsstudenten nemen deel aan het gewone gezinsleven en krijgen dezelfde rechten en plichten als de andere kinderen in huis. Zo moeten ze misschien ook de tafel dekken of afruimen, hun eigen kamer netjes houden of meegaan op familiebezoek. De beginperiode zal hen veel verrassingen opleveren. Eetgewoonten en combinaties (zoals boerenkool met worst, stroopwafels), het verkeer op de fiets of met het openbaar vervoer (de OV-chipkaart) en onze nationale feestdagen zijn vrijwel allemaal nieuw voor hen. Met begrip en tolerantie zijn vrijwel alle cultuurverschillen te overbruggen. Daar streven de vrijwilligers en medewerkers van AFS sinds 1947 wereldwijd naar. De afkorting AFS staat voor ‘American Field Service’, een vrijwillige ambulancedienst in beide wereldoorlogen. Daarna wilden de vrijwilligers zich blijvend inzetten voor wereldvrede en onderling begrip bevorderen door culturele uitwisselingen. Nu is AFS een wereldwijde non-profit organisatie met vestigingen in zestig landen. Vele duizenden vrijwilligers bieden ondersteuning om ieder jaar voor tienduizenden jongeren hun uitwisselingsjaar mogelijk te maken.

Uitwisselingsstudenten wonen in Nederland in een vrijwillig gastgezin en gaan naar een middelbare school in de buurt. AFS bereidt de student en het gezin voor op de uitwisseling, zorgt voor begeleiding door vrijwilligers in de regio en organiseert allerlei activiteiten. Zo gaan de jongeren kort na aankomst op oriëntatiekamp voor een grondige taalcursus in theorie en praktijk (appeltaart bakken, oud-Hollandse spelletjes). Verder zijn er culturele uitstapjes, barbecues en bijvoorbeeld Sinterklaasvieringen.

In het uitwisselingsjaar kan een sterke band ontstaan tussen student en gezin. De afscheidsbijeenkomsten in december en het vertrek begin januari op Schiphol leveren elk jaar weer ontroerende taferelen op met jongeren die elkaar en hun gastgezin (nog) niet kunnen missen en gastouders die hun ‘tijdelijke kinderen’ weer moeten loslaten. Eerst zitten jongeren als Augusto in Argentinië, Andrea in Colombia, Eduardo in Brazilië en Isobel in Nieuw Zeeland en hun ouders te wachten op informatie over het toekomstige gastgezin. AFS geeft graag het bericht door dat weer een gastvrije familie erbij zal staan in de groep gastgezinnen bij aankomst op Schiphol. Wie meer wil weten over gastouderschap, of iemand kent die dat misschien wil, kan contact opnemen met het landelijke kantoor van AFS in Vinkeveen en via email: info@afs.nl. Men kan ook kontakt opnemen met Regiovrijwilliger Dé Hijink in Winterswijk, 0543-840105 of 06-38215799



Ander nieuws