Header image

Amsterdammer verdacht van betrokkenheid bij overvallen

DOETINCHEM/ZUTPHEN - Het overvallenteam in de Achterhoek heeft afgelopen week een 29-jarige Amsterdammer verhoord. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een tweetal overvallen. Tips na het programma Opsporing Verzocht hebben een bijdrage geleverd aan het onderzoek. De verdachte zit in voorlopige hechtenis. Het overvallenteam kreeg in haar onderzoek zicht op de verdachte van een tweetal overvallen die in 2011 werden gepleegd. Hierbij bleken tips naar aanleiding van getoonde beelden van bewakingscamera’s in het programma Opsporing Verzocht erg belangrijk.

De ene overval vond plaats op de AH-supermarkt aan de Rozengaardseweg in Doetinchem, de ander op een juwelier in Zutphen. De verdachte die voor andere feiten elders in het land vast zat, is afgelopen week verhoord. Over zijn verklaring worden geen mededelingen gedaan.

Op vrijdag 16 september 2011 werd de supermarkt in Doetinchem ruim voor openingstijd door drie mannen overvallen. Het personeel werd opgewacht en onder bedreiging van een vuurwapen en messen werden zij bijeen gedreven en vastgebonden. Enkele personeelsleden werden zelf opgesloten. De gewelddadige overval maakte enorm veel indruk op de ongeveer 20 aanwezige personeelsleden. Veel van hen waren scholieren, die met hun bijbaantje als vakkenvuller een extra zakcentje verdienden.

De daders gingen er uiteindelijk met enkele kassalades met een gering geldbedrag vandoor. Nadat enkele medewerkers zich wisten te bevrijden, werd de politie gealarmeerd. Deze heeft nog gezocht naar de overvallers, maar hen helaas niet meer aangetroffen.

Twee weken later, op vrijdag 30 september overviel een negroïde man een juwelier aan de Sprongstraat in Zutphen. Een medewerkster raakte hierbij gewond en de dader ging er met de nodige sieraden vandoor.

Het overvallenteam en diverse politie-eenheden zijn in beide zaken direct een uitgebreid onderzoek gestart. Er is een burgernetactie gestart en een tweet verstuurd waarin getuigen opgeroepen werden zich te melden.

In beide gevallen waren er camerabeelden van beveiligingscamera’s en die zijn in het programma Opsporing Verzocht getoond. Vooral bij de Doetinchemse overval was één van de overvallers, een negroïde man dusdanig in beeld, dat het overvallenteam zeker tips verwachtte. Dit is tijdens het onderzoek ook gebeurd en ook de overval in Zutphen leverde op een gegeven moment bruikbare informatie op. De informatie in beide onderzoeken werd gekoppeld en via collega’s kreeg het overvallenteam zicht op deze verdachte. Het natrekken van de nodige onderzoeksvragen en actuele incidenten zorgden ervoor dat de verdachte pas verleden week verhoord kon worden.Ander nieuws