Header image

Doe mee met OPENidee!

ACHTERHOEK - Er is veel te doen om de zorg. Toenemende vergrijzing aan de ene kant en bezuinigingen aan de andere kant maken het niet gemakkelijker om de zorgkwaliteit op peil te houden.

Als kwartiermaker van het Fieldlab Zorg Innovatie heeft Expertisecentrum LimeZ het initiatief genomen om iedereen die mee wil helpen de zorg te verbeteren de kans te geven dat op een gestructureerde manier te doen. Dit gebeurt in het kader van de Achterhoek Agenda 2020. Op het platform www.openidee.nl worden ideeën over verbetering van de zorg verzameld, bediscussieerd en bijgeschaafd. In alle openheid kunnen patiënten, cliënten, zorgprofessionals, politici, leveranciers, maakindustrie en verder iedereen die affiniteit heeft met de zorg, hun inbreng geven.

“We richten ons op allerlei zorgvraagstukken en willen daar graag de hele Achterhoek bij betrekken”, aldus Walter Leemreize, procesmanager van de Werkplaats Duurzame en innovatieve economie van de Achterhoek Agenda 2020. “Er zit veel innovatieve kracht in de zorg en daarbuiten, zeker in de Achterhoek. Daar kunnen we veel meer mee doen. Het idee is dat het mes aan twee kanten gaat snijden; de kwaliteit van de zorg wordt beter tegen lagere kosten en het levert de innovatieve Achterhoekse maakindustrie werk op. Hoe meer mensen actief betrokken worden bij het verbeteren van de zorg, hoe groter de kans van slagen is. Met OPENidee nodigen we iedereen, dus ook technici, ontwikkelaars, de maakindustrie en zorgpersoneel uit om buiten de bekende kaders te denken. Om samen de schouders te zetten onder de enorme uitdaging die er ligt de zorg beter te maken”.

Anneke Ros, procesmanager van de Werkplaats Vitale leefomgeving: “Op OPENidee vragen we naar oplossingen om vraag en aanbod van zorgvrijwilligers samen te brengen. Op dit moment is dat versnipperd: de WMO-loketten van de gemeenten, maar ook welzijnsinstellingen als Humanitas, IJsselkring en Fidessa bieden vrijwillge hulp aan. Mensen met een zorgvraag weten dat vaak niet. Stel, je woont alleen en je bent herstellende van een heupoperatie. Je krijgt thuiszorg maar je wilt na zes weken graag weer eens een middagje winkelen. Er zijn vrijwilligers die je graag zouden begeleiden, maar waar vind je die? Als op één website vraag en aanbod samenkomen, scheelt dat een hoop gezoek en onzekerheid. Achterhoek Connect, momenteel een beschermd platform voor cliënten van Sensire, is hiervan een voorbeeld. Graag horen we ervaringen en andere tips op OPENidee. Ons streven is een laagdrempelige en makkelijk bereikbare vrijwillige thuiszorg.”

“In vier heldere stappen werken we van ideeën naar het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten”, vertelt Nynke de Jong van de redactie van OPENidee. “De eerste stap is de inspiratiefase, waarin iedereen zijn of haar ideeën invult op de website van OPENidee. Daarna volgt de fase waarin de ideeën worden uitgewerkt in een ruwe schets. Vervolgens kunnen de deelnemers aanvullingen geven op elkaars inbreng en wordt er geschaafd aan de uitwerkingen. Tot slot krijgen alle deelnemers de kans om te stemmen op de beste oplossingen”. Daarna wordt contact gezocht met producenten die kunnen meedenken en - doen in het doorontwikkelen van de nieuwe producten. Zo wordt iedereen betrokken bij het verbeteren van de zorg.

Vanaf maandag 3 september 2012 is de website www.openidee.nl geopend. Vanaf dan kun je actief meedoen aan de eerste uitdaging. Deze gaat over het verbinden van vraag en aanbod van diensten van burgers onderling. Het platform is vanaf nu klaar om input te ontvangen. Voor eventuele vragen kan contact worden opgenomen met de redactie op 0314-398980 of u kunt een mail sturen naar info@openidee.nl



Ander nieuws