Header image

Doekle Terpstra bezoekt Wijkleercentra Achterhoek en Liemers

ACHTERHOEK - Woensdag 8 juni j.l. bezocht Doekle Terpstra de wijkleercentra in Doetinchem en Nieuw-Wehl. Deze wijkleercentra zijn voortgekomen uit een samenwerking tussen het Graafschap College, gemeenten in de Achterhoek en Liemers, Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn en andere zorgaanbieders. Dhr. Terpstra heeft van het ministerie de opdracht gekregen om via het Zorgpact in heel Nederland zorginstellingen, gemeenten en opleidingsinstituten bij elkaar aan tafel te krijgen om zo de zorg te verbeteren en voor te bereiden op de toekomst.

In de regio Achterhoek en Liemers gebeurt dit onder andere in de vorm van wijkleercentra die door de samenwerking van regionale partijen zijn opgezet. Eén van deze projecten die dhr. Terpstra bezocht is de belevingswoning in de Doetinchemse wijk Schöneveld. In deze woning kunnen bezoekers ervaren welke mogelijkheden er zijn voor ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.

Na zijn bezoek aan de belevingswoning ging Doekle Terpstra naar het wijkleercentrum bij Elver in Nieuw Wehl en reikte daar het regionale Zorgpact Achterhoek uit aan Theo Blom, directeur Zorg, Welzijn & Sport van het Graafschap College en Gerard Nederpelt en Ernst van Drumpt namens de zorgaanbieders in de regio. Na de lunch ging hij in gesprek met de medewerkers van de diverse instellingen rond het thema samenwerking om onderwijsvernieuwing te laten aansluiten bij transities in de zorg.

Op regionaal niveau wordt er al op diverse manieren samengewerkt om te komen tot een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de sector zorg en welzijn. Het Zorgpact faciliteert deze samenwerking en stimuleert dat partijen daar duurzaam in investeren. Een mooi resultaat hiervan zijn de breed gedragen regionale actieagenda's die moeten leiden tot meer zorg op maat en adequaat en toekomstbestendig opgeleid personeel.

Naast het stimuleren van de ontwikkeling van regionale actieagenda's, inspireert Zorgpact door voorbeelden van hechtere samenwerking in de zorg en welzijn te delen:

de Kopgroep.Onderling wisselen de Koplopers kennis en ervaringen uit om van en met elkaar te leren. Ook  inspireren ze anderen om ook tot goede samenwerking te komen.,door hun lessen en resultaten te delen. Eén van die koplopersprojecten zijn de wijkleercentra Achterhoek en Liemers.



Ander nieuws