Header image

D’ran: Schouders onder werken, wonen, bereikbaarheid

ACHTERHOEK - De samenwerkende partners in de Achterhoek (ondernemers, maatschappelijke organisaties, de Achterhoekse overheden en provincie Gelderland) ondertekenden op 2 juli de Uitvoeringsagenda Achterhoek 2020.

De opgaven werken, wonen en bereikbaarheid staan hierin centraal. De partners bundelen samen met inwoners hun krachten om werken en leven in de Achterhoek aantrekkelijk te houden. De komende jaren gaan zij ‘d’ran!’ met diverse projecten. Zo maken ze de stap van visie- en netwerkvorming naar nog meer ‘doen’. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken ondersteunt de Achterhoek. Zo’n 240 mensen waren getuige van de ondertekening bij Kaak Groep in Terborg. Ze konden hun steun betuigen op www.achterhoek2020.nl/ikdoemee.

Het is voor de Achterhoek van groot belang de regionale economie structureel te versterken. Dit gebeurt onder andere door het krachtiger maken van de innovatieve en duurzame maakindustrie (metaal, agrofood en bio-economie). Daarnaast

komen er projecten om het onderwijs beter te laten aansluiten op de toekomstige arbeidsmarkt. Dit is van belang om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar technisch personeel in de maakindustrie en de veranderende eisen aan werknemers, zoals in de zorgsector. Ook voor samenwerking met Duitsland op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt komt veel aandacht.

Woningen in de Achterhoek moeten passen bij de behoeften van de (toekomstige) inwoners. Leegstand van panden zoals winkels, bedrijven en scholen, willen de partners voorkomen. Sloop van panden zonder functie is een nieuwe gezamenlijke opgave. Bindende afspraken over (herontwikkeling van) vastgoed komen in de Regionale Woonagenda Achterhoek 2015-2025, waarbij ook inwoners worden betrokken. Daarnaast gaan we samen aan de slag om voorzieningen bereikbaar te houden voor iedereen.

Het is belangrijk snel en betrouwbaar van en naar de Achterhoek te kunnen reizen, zowel via de weg als met het openbaar vervoer. Zo blijven de economische centra en het hoger onderwijs in de omringende stedelijke netwerken in Nederland en Duitsland goed bereikbaar. Binnen de regio is fijnmazig en betaalbaar vervoer nodig. Dat betekent aanvullend vervoer op de lijndiensten, met een mix van professioneel taxivervoer en vrijwilligersinitiatieven van inwoners (Flexnet).

Daarnaast is een goede digitale bereikbaarheid voor woningen en bedrijven in het buitengebied en op bedrijventerreinen van belang. Dit gebeurt door de komende jaren een regiodekkend glasvezelnetwerk aan te leggen.

De Uitvoeringsagenda Achterhoek 2020 bestaat uit een dynamische activiteitenlijst met diverse projecten. Wisselend samengestelde projectteams gaan zelf aan de slag met deze concrete opgaven. De agenda is gemaakt door de stuurgroep Achterhoek 2020, onder voorzitterschap van Liesbeth Spies, met inbreng van alle samenwerkende partners.

Informatie is te vinden op www.achterhoek2020.nl.



Ander nieuws