Header image

Drieluiklezing over Griekenland bij KunstKring Ruurlo

RUURLO - Op drie achtereenvolgende maandagmiddagen biedt de KunstKring Ruurlo een lezingencyclus aan over de cultuurgeschiedenis van Griekenland. Op 1, 8 en 15 oktober zal archeologe drs. Annet van Wiechen de toehoorders meenemen naar het land van goden, mythes en fascinerende ruïnes. Ze zal vertellen over een dronken god, een drijvend eiland, een verliefde koningin, een labyrintisch paleis en een majestueuze godenburcht. De lezingen worden gegeven van 14:00 – 16:00 uur in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo, Nieuwe Weg 5.

 

De eerste lezing, op 1 oktober, gaat over de god Zeus, die door nimfen werd opgevoed in een grot op Kreta en daar later een ontmoeting had met Europa.Hun nazaat koning Minos beledigde Poseidon, die wraak nam en ervoor zorgde dat de koningin verliefd werd op een stier, met alle gevolgen van dien. Minos gaf ook de naam aan de ‘Minoïsche’ beschaving die op Kreta werd ontdekt. 

 

Op de tweede maandag staat Apollo centraal. Hij en zijn tweelingzus Artemis werden geboren op het drijvende eiland Delos. Het is nu een schitterend ruïne-eiland. In Griekenland zijn veel Apollo-tempels te vinden, maar die van Bassae is bijzonder. We staan daar even stil alvorens we naar het belangrijkste heiligdom en orakel van de god gaan. Delphi!

 

In de slotlezing wordt de godenburcht van Athene (Akropolis) bezocht met de tempel van de godin Athena, het Parthenon. Vermaard zijn de Atheense pottenbakkers, scheppers van bijzondere vazen, waarop ook goden werden afgebeeld. Eén van deze vazen staat in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden dat in 2018 zijn 200ste verjaardag viert. Op deze vaas staat de enige god die werkte, de smid Hephaistos. Hij zit op een ezel en is dronken. Welk verhaal zit hierachter? Naast Hephaistos spelen zijn moeder Hera en de wijngod Dionysus de belangrijkste rollen.

Fotograaf: Annet van Wiechen

Drs. Annet van Wiechenstudeerde archeologie en Perzisch aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Haar specialisatie is cultuurgeschiedenis van de mediterrane landen met een passie voor klassieke, middeleeuwse en islamitische werelden. Annet van Wiechen zoekt steeds onverwachte invalshoeken en weet met haar deskundigheid en enthousiasme iedereen te boeien. Foto’s uit het eigen, zeer grote beeldarchief, ondersteunen haar woorden en brengen haar presentatie tot leven.

 

Voor meer informatie en aanmelding:  www.kunstkringruurlo.nl/lezingen

 

Kosten: €30,00 voor de 3 lezingen, incl. koffie/thee, 1 of 2 lezingen€12,00 per lezing, contant te betalen aan de kassa.Ander nieuws