Header image

Expositie museum Smedekinck, Rijk aan Ambachten

ZELHEM - Bij Museum Smedekinck is t/m 1 november aanstaande de expositie "Museum Smedekinck, rijk aan ambachten" te zien. Meerdere exposanten, waarvan de meeste uit Zelhem of omgeving, laten werkstukken zien. De verscheidenheid aan ambachten maakt deze tentoonstelling extra interessant.

Het bouwen van scheepsmodellen op schaal is voor Jan Velthorst een hobby, die hij pas sinds zijn pensionering beoefent. Tijdens de expositie bij Museum Smedekinck laat hij een aantal prachtige exemplaren, zoals onder andere het Britse oorlogsschip de HMS Victory uit 1765 en de HMS Bounty uit 1784, zien.

Iets heel anders zijn de houten gevel- en stiepeltekens, zoals die welke nu nog steeds te zien zijn op boerderijen in het oosten van het land. De tekens werden ooit aangebracht om boerderij en bewoners te beschermen tegen blikseminslag, ziekte en ander onheil. De 87-jarige Wim Jansen uit Halfweg heeft de bij Smedekinck tentoongestelde tekens,  evenals de twaalf sterrenbeelden die er te zien zijn, allemaal zelf uit hout gesneden.

Riet Melieste uit Doetinchem werkt ook met hout, op heel eigen wijze. "Het lijkt wel ergens op, maar het is een geheel eigen interpretatie", zegt ze over haar werk. "Zoals bijvoorbeeld De Twaalf Apostelen, zoals iemand van onze houtbewerkingsclub ze noemt. Deze figuren werden geboren uit een stuk hout, dat erg gebarsten was." Ondermeer ook aan de gebeeldhouwde gezichten is de geheel eigen interpretatie van Riet te zien.

Voorts zijn er voorbeelden van diverse oude schildertechnieken te bewonderen. "Door de eeuwen heen heeft men marmer en houtsoorten vervangen door imitatietechnieken", vertelt voormalig huisschilder Gerbert Abbink. "Dat gebeurde om diverse redenen, bijvoorbeeld omdat het origineel te duur was. Een voorbeeld is de toepassing op betonnen zuilen in kerken, die door speciaal daarvoor opgeleide schilders in marmeren zuilen werden omgetoverd. Een imitatie van bijna alle soorten marmer die er zijn, was mogelijk. Imitaties werden ook gebruikt om de duurdere houtsoorten als mahonie, noten en eiken te vervangen. Denk hierbij aan kerkorgels en deuren en lambriseringen in kastelen en herenhuizen. Ook het vergulden vergde het nodige vakmanschap. Met deze techniek werden voorwerpen, zoals familiewapens en torenhanen, maar ook daken voorzien van 24 karaat bladgoud." Er was ook een techniek om bijvoorbeeld gipsen beeldjes op bronzen beeldjes te laten lijken. Dit wordt gedemonstreerd tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september aanstaande in De Schure. Het museum is dan van 10.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk.

Tijdens de expositie is ook een verzameling strovlechtwerk, van onder andere Annelies Wessels te zien. Het gaat om vlechtwerk, zoals veel mensen uit de landbouwgebieden dit vroeger maakten. Vaak waren dit voorwerpen met een symbolische of godsdienstige betekenis.

Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem is wekelijks geopend op dinsdag t/m donderdag en daarnaast elke 1ste en 3de zondag van de maand, altijd van 13.30 tot 17.00 uur.

Entree: 4 euro, kinderen t/m 12 jaar en leden Salehem hebben gratis toegang.

www.museumsmedekinck.nlwww.facebook.com/museumsmedekinck



Ander nieuws