Header image

Gemeente en ProWonen huisvesten vluchtelingen

BERKELLAND - Gemeente Berkelland en Wooncorporatie ProWonen starten een gezamenlijke campagne om woningen te vinden voor het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Iedereen die een woning wil verhuren, kan zich melden. De oproep is ook bedoeld voor particulieren. ProWonen en de gemeente Berkelland zijn op zoek naar vrijwilligers die de vluchtelingen willen begeleiden bij de dagelijkse zaken die geregeld moeten worden als ze eenmaal een woning toegewezen krijgen.

Taakstelling van het Rijk
Elke gemeente krijgt jaarlijks een taakstelling van het Rijk om een bepaald aantal vergunninghouders te huisvesten. Vergunninghouders zijn vluchtelingen die de asielprocedure doorlopen hebben en een voorlopige verblijfsvergunning hebben gekregen. In Berkelland zijn er dit jaar nog ongeveer 30 woningen nodig voor ruim 50 mensen. Henk Meulenkamp, directeur van wooncorporatie ProWonen uit Borculo: "Het is een van de belangrijkste taken van wooncorporaties om mensen met een urgentieverklaring een woning toe te wijzen. Vergunninghouders krijgen ook zo'n urgentieverklaring. Toch wordt 90% van de woningen nog steeds 'gewoon' toegewezen aan woningzoekenden." Burgemeester Joost van Oostrum: "Op dit moment hebben alle gemeenten in Nederland een achterstand opgelopen met het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Door deze campagne vragen we particulieren en anderen die een woonruimte hebben, of zij willen verhuren. Wij zien nu dat er 600 woningen in Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo leegstaan. En 80 daarvan staan al meer dan 2 jaar leeg. Waarom zou je die niet willen verhuren?"

Een goede woonstart
Henk Meulenkamp: "Wij willen vergunninghouders niet alleen een woning geven. Wij willen dat zij een goede woonstart krijgen. Dat houdt in dat een vrijwilliger hen bij de hand neemt om alles te regelen wat nodig is om te integreren." Het gaat om heel praktische zaken: het inschrijven bij de gemeente, ophalen van de sleutels van de nieuwe woning, kennismaken met de buren en boodschappen doen. Dat werkt allemaal heel anders in een vreemd land en heeft dus veel begeleiding nodig. Het uiteindelijke doel van de begeleiding is om deze mensen zelfredzaam te laten worden.

Tekort aan vrijwilligers
Een goede woonstart valt of staat dus met goede begeleiding. In het verleden zijn er vergunninghouders geweest die niet of nauwelijks werden begeleid. Vluchtelingen die hier komen, in hun thuisland vreselijke dingen hebben meegemaakt en nu hier aan hun lot worden overgelaten, dat vraagt om problemen. Meulenkamp: "Er is een tekort aan vrijwilligers. Mensen die de handen uit de mouwen willen steken voor een naaste. Mensen die een paar uur per week een oogje in het zeil willen houden en vergunninghouders willen helpen bij het vinden van de weg. Zodat zij zichzelf zo snel mogelijk kunnen redden in hun nieuwe omgeving."

Oor en oog voor problemen
"Wij weten dat mensen een beetje bang zijn om vergunninghouders als buren te krijgen. Het is ook wel spannend. Maar als buur sta je niet alleen. Zijn er problemen, dan kan een inwoner van de gemeente Berkelland bij een medewerker van de gemeente terecht." Wilt u met deze medewerker spreken? Of woont u in de gemeente Berkelland en wilt u vrijwilliger worden? Belt u dan met Willemijn van den Boom, telefoon (0545) 250 250. Hebt u een woning die u wilt verhuren dan kunt u contact opnemen met de heer Gerard Rupert, telefoonnummer 0545-250 250.

Jongeren wachten niet veel langer op een woning
Van alle woningzoekenden is op dit moment ongeveer 7% jonger dan 23 en wacht gemiddeld 2,5 jaar op de eerste woning. Tot die tijd wonen zij vaak bij hun ouders in huis. Niet altijd ideaal, maar ze hebben een dak boven hun hoofd. Deze jongeren wachten nu misschien heel iets langer, want er zijn meer mensen met een urgentieverklaring. Meulenkamp: "Wij vinden dat iedereen recht heeft op een goed (t)huis, jong, oud, met of zonder urgentieverklaring. En vergunninghouders met een gezin wonen nu nog vaak in een asielzoekerscentrum. Daarom vragen wij van iedereen begrip voor de situatie. Het vluchtelingenprobleem is erg groot en wij zijn er trots op dat we een steentje kunnen bijdragen."



Ander nieuws