Header image

Helft broodjes döner kebab vol bacteriën

NERDERLAND - Mensen met een verminderde weerstand, 65-plussers en zwangeren kunnen maar beter geen broodje döner kebab eten. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek van 49 broodjes döner kebab. Meer dan de helft van de gekochte broodjes zat onder de bacteriën en op 5 broodjes werd de zogenaamde 'poepbacterie' aangetroffen. De resultaten van het onderzoek staan in de Consumentengids van november. De Consumentenbond kocht anoniem broodjes döner kebab bij 10 willekeurige verkooppunten in Nederland. De 49 onderzochte broodjes bevatten geen beruchte ziekmakers als salmonella en campylobacter, maar de bacteriën die wel werden aangetroffen, kunnen wel de voedselveiligheid voor mensen met een verminderde weerstand schaden. Een hoge hoeveelheid bacteriën duidt erop dat het eten te warm of te lang bewaard is of dat er niet hygiënisch wordt gewerkt. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Dit onderzoek laat wederom zien hoe belangrijk het is dat consumenten weten hoe het gesteld is met de hygiëne in de horeca. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) maakt binnenkort de gegevens van de hygiëne-inspecties openbaar, iets waar de Consumentenbond zich al jaren voor inzet. Maar de gegevens dreigen onbetrouwbaar te worden, omdat restaurants zelf vragenlijsten mogen invullen over de hygiëne in hun zaak. Zo krijg je natuurlijk 'slagers die hun eigen vlees keuren'!' Bron: Consumentenbond

Ander nieuws