Header image

Herfsttentoonstellingen Kunstvereniging Diepenheim

DIEPENHEIM - Vanaf zaterdag 17 september zijn nieuwe tentoonstellingen te zien bij Kunstvereniging Diepenheim. In de Kunstvereniging is een solotentoonstelling van kunstenaar Lucas Lenglet te zien waarin het gevoel van (on)veiligheid centraal staat. In het Drawing Centre is een groepstentoonstelling te zien met de kunstenaars Lenneke van der Goot, Stan Klamer, Karen Sargsyan, Charlotte Schleiffert, Sebastiaan Schlicher en Rozemarijn Westerink. Kunstenaar Denise Nijland heeft een solotentoonstelling in het Diepvrieshuis waarin zij de houding van mensen ten opzichte van de dood van dieren thematiseert.


In het werk van Lenglet staat de relatie tussen architectuur en omgeving centraal, van het begrip veiligheid en de voorwerpen die daarbij behoren. Kooien en hekken zijn vormen van beveiliging die ruimte afbakenen en grenzen markeren. Ze illustreren de indringende mechanismes van angst, de gevoelde afstand tussen privé domein en de ruimte van ‘het’ andere. De tentoonstelling Yes & No richt zich op deze tussenruimte. Lenglet combineert verschillende strategieën en verwerkt deze tot plaatsgebonden installaties. Volières waarbij de bezoeker even goed bekeken wordt of een grootschalige houten vloer geïnspireerd op oude Japanse veiligheidsmechanismes. De werken nodigen de bezoeker uit en tegelijkertijd lijkt de kijker een storende factor. Monumentaal en subtiel tegelijk zet Lenglet de ruimte naar zijn hand en balanceert op de grens van veiligheid en onbehagen.

 

Beeldend kunstenaar Lucas Lenglet (Leiden, 1972) beschrijft zijn werk als reflecties op de relatie van insluiting en uitsluiting. Lenglet realiseert grootschalige projecten in de publieke ruimte, recentelijk ‘The Air We Breath’, Penitentiaire Inrichting Zaanstad. Zijn werk werd o.a. getoond bij Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Palais de Tokyo in Parijs, Athens Biënnale en CAC Vilnius (Litouwen).


In de herfst van 2016 toont Drawing Centre Diepenheim een tentoonstelling waarin de wonderlijke getekende subjectieve werelden van beeldend kunstenaars centraal staan. Tegenwoordig zijn er veel kunstenaars die fantasievolle werelden creëren, van surrealistisch en sprookjesachtig, tot rauw of geheel abstract. De realiteit van alledag lijkt in eerste instantie in dergelijke werken te worden ontvlucht, maar is wel degelijk voelbaar en zelfs gedeeltelijk daarop gebaseerd. In de tentoonstelling zal zowel het traditionele tekenen op papier als ook het werken met papier als sculpturale mogelijkheid te zien zijn.

Een groot deel van de bewoners in de omgeving van Diepenheim is boer. Veehouders hebben over het algemeen een nuchtere houding ten opzichte van de dood van dieren. De dood hoort er nu eenmaal bij, vooral als men veel dieren bezit. Stedelingen kijken daar in het algemeen heel anders tegenaan dan boeren. Vaak wordt er van alles geprobeerd om het leven van het dier te verlengen. Bij hen is het dier meer als een vriend en een onderdeel van het gezin. Denise Nijland zal beide kanten van deze dierenbeleving belichten. Wanneer wordt het dier een huisdier of gezelschapsdier en wanneer wordt het juist gebruikt als consumptiemiddel? En hoe gaan beide partijen om met de dood van het dier?

 

De tentoonstellingen zijn te zien vanaf 17 september t/m 27 november. Kijk voor meer informatie op www.kunstvereniging.nl.



Ander nieuws