Header image

In Berkelland controleert de politie ‘verboden’ plekken

BERKELLAND - De politie Berkelland gaat de komende periode weer controles uitvoeren op plekken waar jongeren zich op bepaalde tijden niet mogen ophouden. Het gaat hierbij vooral om schoolpleinen waar de bekende bordjes ‘Verboden Toegang Art. 461 WvSr’ hangen.

Het voorjaar dient zich aan en dat betekent dat iedereen zich meer op straat ophoudt. Zo ook de jongeren, die elkaar vaker gaan opzoeken en hiervoor soms een hangplek creëren. Dat gegeven is begrijpelijk, maar soms hinderlijk. Wanneer zij zich op plekken ophouden waar het bordje ‘verboden toegang’ is aangebracht, dan gaat de politie binnenkort bekeuren.

De bordjes hangen vooral op schoolpleinen omdat de jeugd zich daar vaak buiten schooltijden ophoudt, er vernielingen worden gepleegd of rommel wordt achtergelaten. Ook waren er in voorgaande jaren regelmatig klachten over geluidsoverlast, soms zelfs in de nachtelijke uren. Andere plekken waar regelmatig klachten over komen, zijn het station in Ruurlo en de parkeergarage in Eibergen. Wat veel jongeren niet weten is, dat wanneer je je op het terrein van het trein- of busstation ophoudt, zonder daadwerkelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer, je ook in overtreding bent en hiervoor een bekeuring kunt krijgen.

De politie hoopt, dat jongeren hier rekening mee houden. Want laten we eerlijk zijn een boete kost 70 euro en dat geef je toch liever aan iets anders uit. Jongeren worden ook door de wijkagenten geïnformeerd over deze jaarlijkse aanpak. Het bericht zal ook via de sociale media verspreid worden.

Rol Bureau Halt en gemeente Berkelland; Ook het Bureau Halt en de gemeente Berkelland zijn bij het project betrokken. Jongeren die voor het eerst met de politie in aanraking komen, zullen voor verscheidene overtredingen doorverwezen worden naar bureau Halt voor een alternatieve straf.

Dit geldt niet alleen voor het zich bevinden op verboden terrein, maar ook voor baldadigheid, vandalisme, vernielingen, openlijk geweld tegen goederen, het verstoren van de openbare orde op trein/busstations, graffiti, openbaar dronkenschap en voor APV-feiten die te maken hebben met baldadig en overlastgevend gedrag, gebruik van alcohol/verdovende middelen en brandstichting. De jeugdhangplekken worden regelmatig bezocht door de dorpswachten van de gemeente.

De politie gaat actief de ouders van de jongeren die overlast veroorzaken benaderen. Zij spelen een belangrijke rol in de begeleiding van hun zoon/dochter. Mocht hun zoon/dochter betrokken zijn bij jeugdoverlast, dan kunnen ouders bij een eerste keer een brief thuis verwachten en bij een volgende keer een bezoek van de wijkagent of de taakaccenthouder jeugd voor een gesprek. Mocht de overlast daarna nog doorgaan, dan wordt getracht de jongeren door te verwijzen naar de hulpverlening, namelijk het JEKK (Jeugd En Kleine Kriminaliteit).

De politie hoopt dat inwoners van de gemeente Berkelland bij overlast contact opnemen met 0900-8844. De wijkagent speelt hierin een belangrijke rol en is ook via Twitter bereikbaar.

De politie zal zoveel mogelijk proberen om bij overlastmeldingen direct te reageren. Wanneer zich op dat moment net een calamiteit voordoet, dan duurt de komst van de agenten langer of zijn zij misschien te laat om op uw melding te reageren.

Service aan melders; Toch is het de bedoeling om na afloop (niet ’s avonds laat of nachts) telefonisch op uw melding te reageren, zodat u weet wat er met uw melding is gedaan. Een dergelijke terugkoppeling (service aan melders) wordt zeer gewaardeerd, is de ervaring van de politie.



Ander nieuws