Header image

Kraskaart over alcohol voor jongeren 14-15 jaar

ACHTERHOEK - Op 19 april a.s krijgen ongeveer 12.000 jongeren uit de regio Achterhoek en Stedendriehoek een envelop van hun gemeente, met daarin een flyer over alcohol. Met feiten en tips worden jongeren van 14 en 15 jaar gewezen op de risico’s van alcohol op jonge leeftijd. Via een krasactie en kennisquiz maken zij kans op prijzen. De flyer en de krasactie zijn onderdeel van het project ‘Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek en Stedendriehoek’. Deze actie heeft als doel dat jongeren weten wat de risico’s zijn van alcoholgebruik op jonge leeftijd. Daarnaast staat het leren omgaan met groepsdruk en het promoten van alcoholvrije alternatieven centraal.

De originele flyer, in de vorm van een glas, is op de voorkant gevuld met bier. En opengeslagen, gevuld met water. Jongeren beginnen al vroeg met alcohol drinken, onder andere door het gedrag van vrienden, door meedoen met oudere jongeren en ouders, of omdat ze gewoon stoer willen doen. In de flyer staat het advies aan jongeren om alcohol drinken uit te stellen tot ze minstens 16 jaar zijn. En het liefst nog langer!

Wistjedat-jes in de flyer drukken jongeren met hun neus op de feiten: Voor jongeren tot 24 jaar heeft alcohol een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Alcoholgebruik op jonge leeftijd kan daarom van invloed zijn op hun karakter, gedrag en leervermogen. Daarnaast kunnen jongeren sneller ‘knock out’ raken dan zij vaak denken. Alcohol verdooft de hersenen, waardoor lichaamsfuncties uitvallen.

Binnenin de flyer vinden de jongeren een krasvlak met daarachter een code. Nadat een korte kennisquiz is doorlopen, vullen ze deze code in op de actiewebsite www.minderdranklekkerfris.nl. Hiermee maken ze kans op een tablet, een iPod shuffle, een DJ workshop, een fotoshoot of een bioscoopbon. Op de website kunnen jongeren een aantal filmpjes bekijken die gaan over alcoholgebruik.

Project ‘Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek en Stedendriehoek’ De flyer met krasactie zijn onderdeel van het project ‘Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek en Stedendriehoek. Gemeenten* voeren het project uit met als doel het alcoholgebruik van jongeren terug te dringen. Waarom? De jeugd drinkt te jong, te vaak en te veel alcohol. Jongeren lopen hiermee grote risico’s. Alcoholgebruik op jonge leeftijd betekent kans op blijvende hersenschade, slechtere schoolprestaties en verslaving. Veel drinken leidt bovendien vaker tot ongelukken in het verkeer, vernielingen en agressie op straat en onveilig vrijen. De gemeenten voeren het project uit, samen met politie, justitie, bureau Halt, IrisZorg, Tactus Verslavingszorg en GGD Gelre-IJssel.



Ander nieuws