Header image

Lezing over Johannes Rijpstra, burgemeester van Zelhem

ZELHEM - De bewoners van Zelhem herinneren zich oud-burgemeester Johannes Rijpstra (1889-1944) als een verzetsheld en als een slachtoffer van het naziregime. In december 1944 stierf hij in een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme. Eerder dat jaar was hij gearresteerd, nadat hij vermoedelijk door een dorpsgenoot was verraden.

 

Veel minder bekend is dat Rijpstra, als een typische burgemeester in oorlogstijd, nu en dan ook meewerkte met de bezetter en anti-Joodse maatregelen uitvoerde. Achterkleinzoon Arend Hulshof schreef een boek over Rijpstra. Hij onderzocht waarom zijn overgrootvader op het ene moment Duitse bevelen opvolgde, om er op een ander moment tegen in te gaan. Hij stelde zich de vraag of de postume verering van Rijpstra wel terecht is. Op 20 april vertelt Arend Hulshof over het leven en lot van zijn overgrootvader. Hij gaat in op de dilemma’s waar hij en andere Achterhoekse oorlogsburgemeesters, zoals Boot (Wisch), Monnik (Aalten), Duval Slothouwer (Doetinchem), mee worstelden.
 

Het boek Rijpstra’s ondergang, het lot van een burgemeester in oorlogstijd werd in maart jl. bekroond tot het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2016. Het is tijdens de lezing te koop voor

€ 19,99.

 

Arend Hulshof is hoofdredacteur van Wordt Vervolgd, het mensrechtenmagazine van Amnesty International.

 

Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem. Aanvang: 19.30 uur (inloop 19.00 uur). Aanmelden via: info@ecal.nu of 0314-787078.

Entree: € 3,50.



Ander nieuws