Header image

Op vakantie na eindexamen? Hou je hoofd koel en vrij veilig!

ACHTERHOEK - De eindexamens zitten er op en nu trekken jongeren massaal naar warme vakantieoorden. Later in het seizoen volgen veel andere leerlingen hen. De zes GGD’en in Oost-Nederland roepen jongeren op: ‘Vrij veilig, hou je hoofd koel!’.

Deze oproep is hard nodig, omdat het aantal soa-consulten in Oost-Nederland in 2012 met bijna 20% is toegenomen. Bij bezoekers jonger dan 25 jaar die bij de GGD'en in Oost-Nederland voor een soa-consult komen, is bij 17,5% een seksueel overdraagbare aandoening (soa) gevonden. Dit hoge percentage blijkt uit de Thermometer Seksuele Gezondheid 2012 die jaarlijks wordt uitgebracht door de zes GGD’en in Oost-Nederland: GGD Noord- en Oost-Gelderland, GGD IJsselland, GGD Twente, GGD Regio Nijmegen, GGD Rivierenland en GGD Gelderland-Midden.

Opmerkelijk is dat in Oost-Nederland (voornamelijk een plattelandsregio) onder alle bezoekers samen meer soa’s worden gevonden dan landelijk (16% tegenover 15%). De meeste soa’s komen voor bij mensen die gewaarschuwd zijn voor een soa (36%), personen die met klachten op het spreekuur komen (25%), bij mannen die seks hebben met mannen (MSM 20%) en personen afkomstig uit een land waar veel soa voorkomen (20%). In Oost-Nederland zijn de percentages positieve chlamydiatesten voor vrouwen, heteromannen en MSM gemiddeld 1,5% hoger dan landelijk. Het meest voorkomende gespreksthema bij Sense-consulten onder vrouwen is anticonceptie. Onder mannen is dat seksualiteit. Opvallend is dat in Oost-Nederland veel Sense-consulten over seksueel geweld gaan (7,6% tegenover 2,3% landelijk).

Door het hoge percentage chlamydia bij jonge bezoekers is voorlichting en preventie hard nodig. Om dit te realiseren werken het voortgezet onderwijs, ROC's en de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD intensief samen. De groep personen waarbij de meeste soa’s zijn gevonden, wordt actief benaderd en verder onderzocht. Uit de hoge vindpercentages bij personen afkomstig uit landen waar veel soa voorkomen, blijkt dat extra inzet op deze groep nodig is. Daarom blijven we samenwerken met jongerencentra die door veel allochtone jongeren bezocht worden.

Om beter zicht te krijgen op de relatief grote groep jongeren die te maken heeft (gehad) met seksueel geweld, heeft Oost-Nederland een onderzoeksaanvraag ingediend bij de Academische werkplaats, een samenwerkingsverband tussen GGD’en en universiteiten.

De zes GGD’en in Oost-Nederland gebruiken de komende periode om jongeren bewust te maken van het belang van gezond seksueel gedrag. Met een extra campagne op scholen en bij vakantie opstapplekken wijzen wij jongeren op het belang van veilig vrijen. Bovendien kunnen jongeren 24 uur per dag terecht op de site www.sense.info. Hier is alle informatie te vinden over seks, verliefdheid en alles wat daar mee te maken heeft. Deze site is ook vanaf vakantieplekken te benaderen. En willen zij persoonlijk advies? Dan kunnen jongeren een afspraak maken op een van de spreekuren Seksuele Gezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Het telefonisch spreekuur, 088 - 443 33 44, is op maandag, dinsdag en woensdag van 10.00 - 12.00 uur en op donderdag en vrijdag van 14.00 - 16.00 uur.



Ander nieuws