Header image

Restaurateurs en telers verenigd in Asperge Gilde

ACHTERHOEK - Het Achterhoeks Asperge Gilde (AAG) is een feit. Het verband, bedoeld voor restaurateurs en telers, beoogt het (doen) bevorderen van de aspergecultuur in brede zin in Oost Gelderland. Daarbij gaat het in het bijzonder om het verbeteren van de teelt, het verfijnen van de bereidingswijze en het stimuleren van de consumptie. De aangesloten bedrijven zijn onder meer herkenbaar aan een bord bij de entree.

Het AAG telt diverse gerenommeerde deelnemers, zoals ’t Schulten Hues (Zutphen), Villa Copera (Tolkamer) en Wolfersveen (Zelhem), en Gasterij de Gulle Waard (Winterswijk). Maar ook de in brede kring vermaarde eetgelegenheden De Roode Leeuw (Terborg), de Lange Waard (Zeddam), Carpe Diem (Vethuizen) en De Roskam (Gorssel) doen mee, evenals teler Den 4 Akker (Vierakker), de aspergekwekerij die al decennialang in de streek actief is.

Initiatiefnemers Leo ten Have en Paul de Gram van Goed uit in de Achterhoek (website en glossy) noemen het gilde een schot in de roos. “De Gelderse Achterhoek is na Limburg en Noord Brabant het belangrijkste aspergegebied van Nederland. Dat is niet toevallig, want de regio kent een rijke culinaire traditie. Fijnproevers komen van heinde en verre om zich in Oost Gelderland te laven aan spijs en drank. Sinds de jaren tachtig is het ‘witte goud’ in de Achterhoek danig in opmars. Restaurateurs en telers spannen zich maximaal in om asperges zo aantrekkelijk mogelijk op tafel te krijgen, in alle mogelijke variaties. Vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Sint Jan) siert de ‘koningin onder de groenten’ menig mooi gedekte tafel. We zijn blij met het AAG ons steentje te kunnen bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de Achterhoek.”



Ander nieuws