Header image

SKB start slaapcentrum

WINTERSWIJK - Veel mensen hebben slaapproblemen, waarvan snurken het meest voorkomend en bekendste probleem is.

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk start daarom een speciaal slaapcentrum. ā€œHet slaapcentrum is geen aparte ruimte voor de behandeling van patiĆ«nten, maar het is een samenwerkingsvorm tussen de keel-, neus- en oorartsen, longartsen, neurologen en kaakchirurgen, laborant klinische neurofysiologie en de OSAS-verpleegkundige.ā€ aldus KNO-arts Corine Alvarado ā€“ van Os.

EĆ©n op de drie mensen van veertig jaar en ouder snurkt. Bij het ouder worden kan het snurken vaker en heftiger voorkomen. Snurken lijkt onschuldig maar kan vervelende gevolgen hebben wanneer bijvoorbeeld de ademhaling geblokkeerd wordt tijdens de slaap en er een chronisch slaaptekort en allerlei lichamelijke klachten ontstaan. In het SKB werkten de verschillende specialismen al nauw samen om snurken, slaapapneu en andere slaapstoornissen te behandelen, maar met de start van het slaapcentrum is de samenwerking, diagnostiek en behandeling nog verder verbeterd, gestandaardiseerd en gestructureerd.

ā€œDoor deze samenwerkingsvorm kunnen we een nog betere diagnose stellen van de slaapstoornis. Vervolgens worden de uitslagen multidisciplinair besproken en wordt een behandeling op maat voorgesteld of bekeken of verder onderzoek nodig is. De patiĆ«nt hoort op korte termijn van zijn behandelend specialist wat hij mankeert en wat eraan gedaan kan worden,ā€ aldus de Winterswijkse KNO-arts.

PatiĆ«nten met slaapproblemen melden zich eerst bij hun eigen huisarts. Wanneer de huisarts van mening is dat er sprake is van overmatig snurken of slaapapneu, zal hij de patiĆ«nt verwijzen naar het Slaapcentrum. Wanneer de huisarts vermoedt dat er sprake is van een neurologische oorzaak van het slaapprobleem, kan de patiĆ«nt ook direct naar de neuroloog worden doorverwezen. Feitelijk maakt het niet uit welke ā€œvoordeurā€ wordt gekozen. Door de samenwerking tussen de medisch specialismen in het slaapcentrum krijgt de patiĆ«nt altijd de onderzoeken en behandelingen die nodig zijn.

Volgens de statistieken neemt het snurken toe naarmate mensen ouder worden Met de start van het slaapcentrum met daarin de verschillende betrokken vakgebieden en de OSAS-verpleegkundige kan het SKB deze groep patiƫnten nog beter en sneller van dienst zijn.Ander nieuws