Header image

Slachtvisite met pruveri-j bij Museum Smedekinck

Zelhem – Museum Smedekinck is er zoals altijd ook dit jaar weer op tijd bij met slachten. De slachtmaand is amper vier dagen oud of bij Smedekinck hangt het varken al op de ladder tegen de achtergevel van het museum. Tijd dus voor de buren en andere belangstellenden om het vlees te komen keuren en de op de pruveri-j aangeboden producten te proeven. Dat kan allemaal aanstaande zondag 4 november tussen 11.00 en 17.00 uur. Iedereen is welkom.

 

De Slachtvisite met pruveri-j is voor bezoekers die het huisslachten nog hebben meegemaakt een prima gelegenheid om herinneringen op te halen. Anderen kunnen kennismaken met de gebruiken rondom het slachten, zoals dat vroeger gebeurde.

 

 

Iedereen wordt verwelkomd met een glaasje vlierbessenjenever. Als alternatief voor het traditionele vetpriezen kan vervolgens het gewicht van het varken op de ladder worden geraden. Hiermee zijn een ham en vleespakketten te winnen.

 

 

In De Schure van het museum zijn slagers druk bezig met afsnijden, terwijl ze het publiek laten zien waar welk vlees zit. Vrouwen in klederdracht demonstreren het worst maken zoals dat vroeger gebeurde. Tegenover de slagers is de pruveri-j met allerlei lekkernijen van vroeger. Een bij de kassa gekregen bon kan hier worden ingeleverd tegen een stuk bakbloedworst, balkenbrij, kaantjes met roggebrood en smaltappels. Voor kinderen t/m 12 jaar is er een gratis workshop “hamburger maken”. Er worden oude ambachten gedemonstreerd en streekproducten verkocht. Een trio van de Doetinchemse Harmonica Club en vader en zoon Krijgsman, ook harmonicaspelers, zorgen voor een vrolijke noot.

 

 

De entreeprijs is 4 euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

 

Gesprek met Fred Rosendahl:




Ander nieuws