Header image

Theatervoorstelling ‘Je Anne’ in Winterswijk

WINTERSWIJK - Het tijdloze verhaal uit de dagboeken van Anne Frank keert dit seizoen terug in de theaters en wel in een bijzondere versie. In ‘Je Anne’ vormen liedjes en dagboekfragmenten (en soms een combinatie van beiden) een rode draad door de vertelling van de complete onderduikperiode. Het verhaal blijft hierbij volledig trouw aan de feiten zodat het een ware Anne Frank laat zien. Abke Bruins neemt de rol van Anne Frank op zich. Andere hoofdrollen zijn er o.a. voor Thom Hoffman (Otto Frank) en Levi van Kempen (Peter van Pels).

Anders dan in eerdere vertellingen, films en theaterstukken vertelt ‘Je Anne’ het feitelijke verhaal van de onderduikers in het achterhuis zonder dat dit op enige wijze gedramatiseerd, aangevuld of aangepast is. Het script van Enid Futterman werd hiervoor gecomplementeerd met integere en veelal aangrijpende liedjes van Michael Cohen. De regie is in handen van de Vlaamse regisseur Frank Van Laecke die in 1994 al tekende voor een eerdere bewerking van ‘Je Anne’.

Uit meer dan 150 meisjes werd Abke Bruins, net afgestudeerd aan de Fontys Academie, gekozen voor de rol van Anne Frank. De treffende gelijkenis met Anne – zowel in Abke’s uiterlijk als in persoonlijkheid - was daarbij een doorslaggevende factor. Naast Abke neemt Thom Hoffman de rol op zich van Anne’s vader Otto Frank. Moeder Edith Frank wordt gespeeld door Marloes van den Heuvel terwijl Sanne Bosman gestalte geeft aan Margot Frank. Anne’s vriendje in het huis Peter van Pels wordt gespeeld door Levi van Kempen. Frans Maas en Annemarie Maas spelen zijn ouders Hermann en Auguste. Mark van der Laan kruipt in de huid van Tandarts Pfeffer; de kamergenoot van Anne Frank.

Om een zo compleet mogelijk beeld te creëren van het leven van Anne Frank, is het mogelijk voorafgaand aan de voorstelling een inleiding bij te wonen die afwisselend gegeven wordt door één van de castleden. Bovendien reist met de voorstelling ‘Je Anne’ een tentoonstelling mee die te zien zal zijn in de theaterfoyers. Waar de voorstelling de periode in het achterhuis uitlicht, geeft de tentoonstelling een beeld van heel Anne’s korte leventje; vanaf haar geboorte in Frankfurt tot aan haar trieste dood in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De tentoonstelling bevat unieke stukken die niet eerder te zien waren.



Ander nieuws