Header image

Bijzondere woningruil in Geesteren

GEESTEREN - Gerben (31) en Femke (28) Bakhuis woonden al een paar jaar met veel plezier aan D’n Goarden, in een huisje dat ze met terugkoopgarantie hadden gekocht van woningcorporatie ProWonen. Na hun trouwen in september en hun vakantie besefte het stel dat het huis in de toekomst weleens te klein zou kunnen worden. ,,Als er een kind komt, dan zou je -bij wijze van spreken- er nog geen box kunnen neerzetten’’, zegt Gerben. Maar waar moesten ze naar toe verhuizen? Er was in Geesteren niets te koop, althans niets wat binnen hun budget paste. En het dorp uit gaan, wilden ze niet. Een geschikte woning in Geesteren vinden, is een uitdaging. Ook voor andere inwoners, weten Gerben en Femke.

Gerben wijst op het project Mooi Wonen Geesteren waarin ‘goed wonen nu en in de toekomst’ centraal staat. Het project, dat in 2017 is gestart, is een initiatief van de gemeente Berkelland. Onder andere ProWonen en Geesterens Belang zijn als gesprekspartners aangehaakt. Een flinke groep inwoners ging ermee aan de slag. Gerben en Femke dachten mee in de groep ‘passende vervolgstap in de wooncarrière’. Een andere groep hield zich bezig met ‘mooi oud worden in Geesteren’. Gerben constateerde dat veel ouderen in Geesteren hun te groot geworden huis wel willen verkopen, maar dat niet te koop zetten omdat ze er niet iets anders voor terug kunnen krijgen. Dat bracht hem op een idee: stel dat hij en Femke ouderen kunnen vinden die kleiner willen wonen, zouden ze dan van huis kunnen ruilen? Hij legde de vraag voor aan Sandra Kettering van ProWonen. Zij voelde er wel voor om mee te werken. ProWonen wilde de woning terugkopen om die vervolgens te verhuren aan de ouderen met wie Gerben en Femke een ruil konden regelen.

,,We hebben daarop een oproep op Facebook geplaatst om mensen te vinden. Die sloeg enorm aan. Het bericht is maar liefst 58 keer gedeeld’’, zegt Gerben. Femke: ,,En toen kwamen de appjes met tips binnen.’’ Ze gingen bij verschillende huizen kijken, waaronder de vrijstaande woning van Gerrit (78) en Mieke (77) Mollenhof over wie ze ook getipt waren. ,,Ik heb gewoon aangebeld en uitgelegd wat wij wilden en of ze daar wat voor voelden. Twee dagen later zaten we bij hen aan tafel, dezelfde dag zijn zij in ons huis komen kijken’’, zegt Femke.

Voor Gerrit en Mieke Mollenhof kwam de vraag van Femke aanvankelijk als een verrassing. ,,We waren niet op zoek naar een andere woning’’, zegt Mieke Mollenhof. ,,Maar we hadden wel in ons achterhoofd dat we op enig moment wat anders zouden willen. Je raakt op leeftijd, het huis is groot en die tuin eromheen vraagt ook wel wat.’’ Omdat het echtpaar Mollenhof na de bezoekjes over en weer niets meer van Femke en Gerben hoorde, vroeg Gerrit Mollenhof zelf maar hoever ze ermee waren. Femke: ,,We zijn weer naar ze toe geweest, eigenlijk om te vertellen dat we het nog niet wisten, want ik was weliswaar na het eerdere bezoek super enthousiast, maar Gerben totaal niet. Maar toen we er weer waren, zag Gerben het ook ineens helemaal zitten.’’

De twee echtparen werden het met elkaar eens. Zij wilden hun huizen wel met elkaar ruilen. Een spannend moment volgde: wat vond ProWonen ervan? ,,We hadden de woning van Gerben en Femke willen kopen”, zegt Gerrit Mollenhof. ,,Maar dat ging niet. We konden wel huren. Dat was geen reden voor ons om af te haken. Het is een mooi huis, met een tuin en achter krijgen we uitzicht op het gemeentelijk groen. Nee, huren is prima. En niets dan lof over de samenwerking met ProWonen.’’ Inmiddels heeft het echtpaar het huurcontract getekend. ProWonen heeft graag meegewerkt aan deze woningruil, die voor de woningcorporatie bijzonder is. Sandra Kettering: ,,We zijn wel bekend met woningruil, maar dan gaat het om huurwoningen. Nu ging het om eigenaren van koopwoningen, waar wij als derde partij bij kwamen. Door het te doen zoals we het nu hebben gedaan, is maatwerk geleverd en wordt de doorstroming bevorderd. Het is een mooi initiatief dat uit het dorp zelf is gekomen.’’Ander nieuws