Header image

Werken aan Milieueffectrapportage buitengebied Berkelland

BERKELLAND - De gemeente Berkelland werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. Hiervoor is onderzoek nodig naar de milieueffecten die het bestemmingsplan kan veroorzaken. Het rapport van die onderzoeksresultaten wordt aangeduid met MER, wat staat voor milieueffectrapportage. Voor de MER moeten bepaalde keuzes worden gemaakt.

 

Die keuzes zijn nodig om het rekenwerk in de MER op een goede manier te kunnen uitvoeren. Het gebruik van verkeerde uitgangspunten leidt tot onbetrouwbare resultaten. Ook is het van belang hoe de uitkomsten uit de MER worden doorvertaald naar het bestemmingsplan.

 

Het college van B&W heeft de volgende uitgangspunten vastgesteld:

  1. in tegenstelling tot het nog in ontwikkeling zijnde Gelders Plussenbeleid wel uitgaan van een vaste maat voor agrarische bouwvlakken in het bestemmingsplan.
  2. onderzoeken of de keuzes in het vernietigde bestemmingsplan “Buitengebied Berkelland 2012” vanuit milieuoogpunt haalbaar zijn. Als uit de MER naar voren komt dat dat niet zo is, dan moet worden bepaald wat wel maximaal mogelijk is.
  3. bedrijfseconomische aspecten niet vergaand analyseren tot op bedrijfsniveau, maar uitgaan van in algemene zin economisch haalbare maatregelen.
  4. bij de beschouwing van mogelijke maatregelen voor vermindering van de stikstofuitstoot alleen de wettelijk erkende maatregelen meenemen. Technisch zijn weliswaar meer vergaande maatregelen mogelijk, maar die hebben geen juridische basis.
  5. de uitkomsten van de MER leidend laten zijn. Ook voor die situaties waarbij volgens de MER geen uitbreidingsruimte mogelijk is.
  6. bekijken of de ontwikkelruimte uit de PAS te benutten is voor uitbreidingsruimte in het bestemmingsplan. Het daadwerkelijk kunnen benutten van die ontwikkelruimte uit de PAS hangt mede samen met de op dit vlak nog te vormen jurisprudentie (=uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State).

 

Deze uitgangspunten zijn afgelopen week tijdens het Technisch Beraad met de fractiespecialisten in de gemeenteraad besproken. Ook is uitleg gegeven over de alternatieve mogelijkheden. Die alternatieve mogelijkheden zijn veelal niet logisch of vormen een te groot juridisch risico. De insteek voor het nieuwe bestemmingsplan is er juist op gericht om juridische risico’s zoveel mogelijk te vermijden. Dit om te voorkomen dat het bestemmingsplan tijdens een beroepszaak opnieuw wordt vernietigd. Daar is niemand bij gebaat. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de Natuurbeschermingswet leidend is voor de mogelijkheden die het nieuwe bestemmingsplan gaat bieden. 

 

De onderzoeksopzet voor de op te stellen MER (aangeduid met Notitie Reikwijdte en Detailniveau of NRD) heeft eerder dit jaar ter inzage gelegen (van 17 februari 2016 tot en met 29 maart 2016). Op basis van die onderzoeksopzet is adviesbureau Tauw uit Deventer aan de slag gegaan met het opstellen van de MER. In verband hiermee heeft Tauw de gemeente Berkelland onlangs gevraagd om nadere keuzes te maken over enkele technische uitgangspunten in de onderzoeksopzet. Nu deze keuzes gemaakt zijn, kan Tauw het MER opstellen. Het resultaat daarvan kan naar verwachting begin 2017 samen met het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage worden gelegd.

 



Ander nieuws