Header image

Dit jaar verandert er nog niets voor klanten van Sensire

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem kan zich indenken dat het nieuws van Sensire voor veel klanten en thuishulpmedewerkers als een klap is aangekomen. “Er is veel onduidelijkheid en dat zorgt voor onzekerheid.”

De komende tijd verandert er veel, in wat ook wel ‘het sociale domein’ wordt genoemd. Het besluit van Sensire om ontslag aan te vragen voor alle thuishulpmedewerkers hangt hier volledig mee samen. “Het is voor niemand goed om te horen dat zijn of haar baan gaat verdwijnen. Zeker in deze tijd is het moeilijk om werkloos te raken. Daarnaast is dit nieuws ook voor cliënten van Sensire een klap. Veel cliënten hebben al jarenlang dezelfde hulp, die ze kennen en vertrouwen. Zowel voor de medewerkers van Sensire als voor de cliënten is de onzekerheid dus groot. Als gemeente Doetinchem willen wij dat aan deze onzekerheid zo snel mogelijk een einde komt”, reageert wethouder Wilschut namens het college van burgemeester en wethouders van Doetinchem.

Een groot deel van de onzekerheid komt voort uit het uitblijven van antwoorden uit Den Haag. Duidelijk is dat gemeenten vanaf 2015 minder geld krijgen van het Rijk voor de hulp bij het huishouden. Maar hoe de veranderingen er precies uitzien, is niet duidelijk. En dus is ook nog niet bekend hoe gemeenten, waaronder Doetinchem, met deze bezuiniging moeten omgaan. “Wij kunnen ons voorstellen dat de onduidelijkheid zorgt voor grote onzekerheid bij zorgaanbieders zoals Sensire. Sensire heeft besloten om geen risico’s te nemen. Als gemeenten hebben wij Sensire wel gevraagd om met het aanvragen van ontslag te wachten, totdat er meer duidelijk is over de bezuinigingen van het Rijk. Maar Sensire heeft besloten dit risico niet te kunnen nemen. Die keuze respecteren wij”, aldus Wilschut.

Het aangekondigde ontslag gaat in per 1 januari 2014. Tot die tijd verandert er voor inwoners die deze hulp bij het huishouden ontvangen, niets. Zij houden hun hulp van Sensire. Ondertussen doet de gemeente Doetinchem er alles aan om vanuit Den Haag meer duidelijkheid te krijgen. Wilschut: “Want pas als deze duidelijkheid er is, kunnen wij ook verder met de aanbesteding.” Eind 2013 lopen de contracten met de huidige aanbieders van huishoudelijke hulp af. De gemeente Doetinchem streeft ernaar om voor het einde van het jaar richting inwoners duidelijkheid te geven over hoe zij in 2014 hun hulp gaan krijgen. Gesprekken met Sensire en de andere aanbieders van thuiszorg in Doetinchem dragen daaraan ook bij. Wilschut benadrukt namens het college: “Zodra wij ook maar iets meer weten, laten wij dit onze inwoners weten. Wij hopen dat mensen nu niet in paniek raken. Wie hulp bij het huishouden krijgt, houdt deze hulp. Als de hulp van Sensire dit niet meer kan doen, zorgen we voor een andere oplossing. Natuurlijk doen we dit wel in overleg met onze cliënten. Wij willen de periode van onzekerheid zo kort mogelijk houden.”



Ander nieuws