Header image

Doetinchems koeientoilet wint innovatieprijs

Doetinchem - Het koeientoilet van het Doetinchemse bedrijf Hanskamp heeft donderdagavond de Achterhoek Open Innovatieprijs gewonnen. De innovatie liet twee andere kanshebbers achter zich.

 

"Wij gaan de Achterhoek en Nederland groot maken", sprak eigenaar Henk Hanskamp bij de prijsuitreiking. Hanskamp is al jaren bezig met de ontwikkeling van een koeientoilet en nu is het zover dat het in de markt gezet kan worden. Hij is trots dat zijn product de prijs in de wacht sleepte in het CIVON Innovatiecentrum in Ulft. Het ging om een landelijke competitie voor technische vernieuwing. De andere finalisten waren Convergence Industry uit Enschede en Drop2Drink uit Hardenberg.
 

Het speciale toilet haalt de poep en plas van het dier uit elkaar. "We weten dat de koe een zenuw heeft. En als die geprikkeld wordt, dan gaat de koe plassen", legde Hanskamp recentelijk de werking van het toilet voor koeien uit. "Dat vangen we op in een bakje en daardoor komen poep en plas niet samen. Dit betekent voor de natuur dat de ammoniak niet meer in de natuur komt. Tegelijkertijd is het ook voor het welzijn van de koe beter, want de urine spettert niet meer tegen de poten."

Door Regio8

Foto: Omroep Gelderland

 Ander nieuws