Header image

Maarten Buser winnaar van Aan het woord! Achterhoek 2012

DOETINCHEM - Op zondag 9 december vond bij bibliotheek West Achterhoek in ’t Brewinc te Doetinchem onder grote belangstelling de prijsuitreiking plaats van de schrijfwedstrijd Aan het woord! Achterhoek 2012. Winnaar werd de 21 jarige Maarten Buser uit Wehl. De publieksprijs ging naar Nadin Jovanovic uit Steenderen.

De jury, bestaande uit Kees van de Wouw (regiomanager Achterhoek/Rivierenland Arriva), Wieb Broekhuijsen (directeur bibliotheek West – Achterhoek), Willem Claassen (schrijver) en Wim van Til (Poëziecentrum Nederland) koos de bijdrage van Buser uit 68 inzendingen. Buser won de prijs, een cheque van € 250,-, met een cyclus van 3 gedichten die, aldus de jury, ‘opvallen door hun bijzondere suggestie. De rol van de lezer bij elk van de gedichten is nodig om de ingezette “actie” af te maken. Bovendien vindt de jury de verschillende vormen die gebruikt zijn, goed samenvallen met de teksten. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van een richting in de poëzie die je veel ziet bij dichters uit het fonds van uitgeverij Van Oorschot’.

Buser studeert Nederlandse taal & cultuur en schrijft gedichten, waarvan enkele in Op Ruwe Planken, De Uitvreter en Zijn verschenen. In oktober van dit jaar stond hij op ‘Onbederf’lijk Vers’ en deelde daar het podium met Tjitske Jansen en Loren Brouwers. Daarnaast is hij poëzierecensent voor Cultuurbewust.nl en schrijft ook zo af en toe over beeldende kunst.

Naast Buser werden Annemartien Berkelaar (Dinxperlo) en Nadin Jovanovic (Steenderen) genomineerd. Zij lazen hun inzending voor en kwamen daarmee in aanmerking voor de publieksprijs, een cheque van € 100,-. Het aanwezige publiek koos voor de bijdrage van naar Nadin Jovanovic uit Steenderen.

Afgelopen zondag was het voor de vijfde maal dat de prijs voor Aan het Woord! Achterhoek werd uitgereikt. De jury merkt een aantal ontwikkelingen op. Zij ziet “een steeds breder wordende groep deelnemers uit verschillende plaatsen van de Achterhoek die zich steeds meer bewust is van het literaire karakter van de wedstrijd en aandachtig bezig is met het ingestuurde eindproduct. De thema’s die worden aangeroerd worden eveneens steeds breder en specifieker en komen daardoor beter uit de verf. Kortom: als je maar doorgaat en blijft geloven in de educatieve waarde van een schrijfwedstrijd, dan geldt inderdaad dat de aanhouder wint”. De jury constateert dat het steeds moeilijker wordt om winnaars te kiezen louter en alleen op literaire criteria. Als reden voert zij aan “dat de verhalen en de gedichten wat hun literaire kwaliteit betreft, steeds dichter bij elkaar liggen; de jury moet steeds kritischer wegen, vergelijken en zoeken naar de onderscheidende kenmerken. De lat mag hoger en dat maakt het jurywerk niet alleen inspannerder, vooral ook spannender”.

Wellicht ligt in die ontwikkeling ook de verklaring voor het gegeven dat voor het eerst het aantal inzendingen een daling vertoonde. De jury had een hele kluif aan “slechts” 68 inzendingen (35 minder dan vorig jaar) uit 30 verschillende plaatsen (vorig jaar 34). De gemiddelde leeftijd van de inzenders is 38 jaar; de gemiddelde inzender is op 17 oktober 1974 geboren .

Vorig jaar is het voorrecht voor de jury ingesteld om uit alle inzendingen van jongeren er een te halen die de aanmoedigingsprijs van Aan het Woord! ontvangt. Van dat voorrecht heeft de jury opnieuw gebruik gemaakt. Uit de 16 inzendingen van deelnemers onder de 20 heeft zij gekozen voor het verhaal “Mieren” van een 17-jarige scholiere uit Lochem, Reneé Wierenga.

Naast de prijsuitreiking waren er optredens van de schrijvers Willem Claassen (1982), Pim te Bokkel (1983), zangeres Yolanda Tangelder en toetsenist Willem te Voortwis. Presentator was Oscar Kocken die met live muziek werd ondersteund door toetsenist Willem te Voortwis.

Aan het woord! Achterhoek is een initiatief van KCG en wordt i.s.m. Cultuurpact en KCG georganiseerd door het Servicepunt Amateurkunst Oost Achterhoek. De bibliotheken Oost-Achterhoek, Achterhoekse Poort, West-Achterhoek, Montferland, Graafschap bibliotheken en Poëziecentrum Nederland zijn belangrijke partners bij het project. Aan het woord! wordt mede mogelijk gemaakt door Biblioservice Gelderland. Arriva is de hoofdsponsor van de wedstrijd. Zie ook: www.aanhetwoord.nu



Ander nieuws