Header image

Ook in regio Doetinchem aandacht voor WereldAlzheimerDag

DOETINCHEM - De afdeling Doetinchem en Omstreken van Alzheimer Nederland haakt in op WereldAlzheimerDag op zaterdag 21 september. Dit keer doet zij dit door aan te sluiten bij de toneelvoorstelling Slotakkoorden op vrijdagavond 20 september in De Gruitpoort in Doetinchem.

De afdeling sponsort deze voorstelling door 50 toegangskaarten af te nemen en deze beschikbaar te stellen aan mensen die betrokken zijn of belangstelling hebben bij het onderwerp dementie. De toneelvoorstelling Slotakkorden is een tweeluik over twee verschillende oudere echtparen op het eind van hun leven. Een voorstelling waarin het huwelijk, de liefde voor elkaar en dementie centraal staan.

Om te laten zien wat nog wél kan als iemand dementie heeft, maakte Ireen van Ditshuyzen de documentaire DementieEnDan. De documentairemaker volgde twee jaar lang het dagelijkse leven van vijf mensen met dementie. Ze laat de mogelijkheden zien om de ziekte draaglijker te maken en om betekenis te blijven geven aan het leven. De AVRO zendt de documentaire in twee delen uit, op maandag 23 en dinsdag 24 september om 21.00 uur op Nederland 2. Het is de bedoeling dat de documentaire over enige tijd in Doetinchem wordt gepresenteerd.

Rondom WereldAlzheimerDag organiseren de regionale afdelingen van Alzheimer Nederand allerlei activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten. Ook wordt de dag steeds vaker aangegrepen om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar dementie. En dat is hard nodig, omdat steeds meer mensen met de ziekte te maken krijgen. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. In Nederland hebben 256.000 mensen dementie. Door de vergrijzing zal dit aantal in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2050. Het is de missie van Alzheimer Nederland om dementie te voorkomen of te genezen. Tot die tijd blijft de organisatie hulp en ondersteuning bieden aan mensen met dementie en hun omgeving. Daarnaast maakt zij zich sterk voor een dementievriendelijke gemeenschap, waarin mensen met dementie kunnen blijven meedoen. Mensen kunnen meehelpen, door samen met in actie te komen. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten rondom Wereld Alzheimer Dag op de website van Alzheimer Nederland: www.alzheimer-nederland.nl/wad De afdeling Doetinchem en Omstreken van Alzheimer Nederland omvat de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland, Bronckhorst en Doesburg. Voor meer informatie website www.alzheimer-nederland.nl/doetinchemAnder nieuws