Header image

Partij voor de Dieren op de bres voor wilde bijen

DOETINCHEM/ZUTPHEN – Tijdens bijenmaand april organiseert de Partij voor de Dieren in Zutphen en Doetinchem twee dagen opgedragen aan de wilde bij, die in hoog tempo aan het uitsterven is. Op zondagmiddag 14 april in Zutphen en dinsdagavond 23 april in Doetinchem belicht Piek Stor van de Bijenstichting het belang van de bij en hoe we dit kleine beestje kunnen steunen. De film “More Than Honey” leert bezoekers over de oorzaken en gevolgen van de massale bijensterfte. En een vertegenwoordiger van de Partij voor de Dieren vertelt hoe de politiek kan en moet ingrijpen.

Bestuiving van gewassen door bijen en hommels is van essentieel belang voor de natuur en voor ons voedsel. Giftige bestrijdingsmiddelen, zoals neonicotinoïden, bedreigen het voortbestaan van deze onmisbare schakel in ons ecosysteem. Naast het gebruik van landbouwgif, wordt de bij ook bedreigd door een gebrek aan voldoende gevarieerd voedsel omdat er steeds minder voedsel voor hen te vinden is.

De Partij voor de Dieren dringt er al geruime tijd op aan dat extreem giftige bestrijdingsmiddelen die in verband worden gebracht met het verlies van de bij van de markt worden gehaald. Gemeentes moeten overschakelen op gifvrij onderhoud van de openbare ruimte. Dorpen en steden moeten vergroenen en de biodiversiteit in het buitengebied moet hersteld worden.

“De bijensterfte is zo’n groot probleem dat wij ons gedrag echt moeten veranderen,” vindt Piek Stor, secretaris van de Bijenstichting. “Een manier is om bewust te zorgen voor voldoende voedsel voor bijen. Je kunt bijvriendelijke planten en struiken in je tuin of op je balkon zetten. Ook kun je met buurtgenoten een stuk gemeentegrond adopteren en samen van het vroege voorjaar tot het late najaar zorgen voor bijvriendelijke beplanting.”

14 april: Atelier ‘t Pakhuys, Berkelkade 15a, Zutphen
Tijd: 14:30 uur – 17:30 uur, inloop vanaf 14:00 uur
Verplicht aanmelden via zutphen@partijvoordedieren.nl
Facebookevenement: https://www.facebook.com/events/394882661326964/

23 april: Blend Doetinchem, Gasthuisstraat 13, Doetinchem
Tijd: 19:30 uur – 22:30 uur
Verplicht aanmelden via achterhoek@partijvoordedieren.nl
Facebookevenement: https://www.facebook.com/events/397970437467315/Ander nieuws