Header image

Twee lezingen over Carel Hendrik Ver Huell op 13 en 20 mei

DOETINCHEM - In de bestuurlijke historie van Doetinchem speelt het geslacht Ver Huell een belangrijke rol. Eén van de beroemdste leden van dit geslacht is de 250 jaar geleden geboren militair, bestuurder en politicus Carel Hendrik Ver Huell (1764-1845), zoon van burgemeester en advocaat Quirijn Maurits Ver Huell. Het leven van Carel Hendrik Ver Huell beslaat een rusteloze periode met o.a. de Noord-Amerikaanse Declaration of Independence, het Patriottisme, Engelse oorlogen, de Franse Revolutie, het vertrek van de Oranjes, de inval van de Fransen, de Bataafse Republiek, een Engels-Russische invasie, Napoleon, het Koninkrijk Holland onder koning Lodewijk Napoleon en de inlijving in het keizerrijk van Napoleon.

Theo Rougoor, auteur van Catharinakerk, kroon van Doetinchem, verdiepte zich in het leven van deze bijzondere Doetinchemmer. Lezing op dinsdag 13 mei over Carel Hendrik Ver Huell en Oranje. Na vier jaar cadet bij de infanterie te zijn geweest, dient Ver Huell van zijn 15e tot zijn 31e jaar de Nederlandse marine. Als jonge knaap maakt hij in 1781 onder Van Kinsbergen de Slag bij de Doggersbank mee. Als de Oranjes in 1795 naar Engeland uitwijken, neemt Ver Huell ontslag. In 1799 huwt hij de Doetinchemse burgemeestersdochter Maria Johanna de Bruijn en woont achtereenvolgens op Huize Slingevliet en De Kemnade. In 1802 wordt hij burgemeester en rechter te Doetinchem.

Lezing op dinsdag 20 mei over Carel Hendrik Ver Huell en Napoleon. In 1806 begint Ver Huells politieke loopbaan die gedomineerd wordt door Napoleon. De Bataafse Republiek zendt admiraal Ver Huell naar Parijs, waarna voor hem een zeer heftige periode begint die hem in 1810 in Franse dienst zal brengen. Vanwege zijn verdiensten tijdens de Revolutie en het Keizerrijk staat hij als enige Nederlander vermeld op de Arc de Triomphe. Ver Heull overlijdt in 1845 in Parijs en is begraven op het kerkhof Père Lachaise. De lezingen vinden plaats bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem. Aanvang 19.30 uur. Entree per lezing: € 5,--, incl. koffie/thee. Voor beide lezingen betaalt u € 7,50, incl. koffie/thee. Reserveren via info@ecal.nu of 0314-787078



Ander nieuws