Header image

Vijf gestolen fietsen terug na grote controleactie

DOETINCHEM - Tijdens een grote controleactie bij station Doetinchem zijn afgelopen donderdag vijf gestolen fietsen teruggevonden. Medewerkers van politie, stadstoezicht, treintoezicht en het Centrum Fietsdiefstal hebben in totaal 697 fietsen gecontroleerd. Daarvan bleken er vijf als gestolen geregistreerd te staan. Van 34 fietsen was de herkomst zeer twijfelachtig. De actie maakt deel uit van de campagne Stop Fietsdiefstal, die op de stations langs de spoorlijn Arnhem-Winterswijk wordt gehouden.

Wethouder Peter Drenth kwam persoonlijk een kijkje nemen bij de actie, waaraan ook de gemeente Doetinchem meewerkte. “We willen graag laten zien dat er goed gecontroleerd wordt. Verder kun je als fietseigenaar ook veel doen. Gebruik een goed slot en noteer je framenummer, ook als je een tweedehands fiets hebt gekocht. Als je je framenummer weet, kan de politie ook iets doen.” Met dat laatste doelt Drenth op het registratiesysteem van gestolen fietsen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Daar kan trouwens iedereen die een framenummer bij de hand heeft, zien of een fiets al als gestolen staat geregistreerd. “Controleer daarom ook als je een tweedehands fiets koopt of het framenummer wel zichtbaar is”, aldus de wethouder.

Ook de politie geeft aan blij te zijn met deze gezamenlijke actie. Fietsdiefstal is landelijk het meest voorkomende vermogensmisdrijf, aldus de politie. Alleen al in de gemeente Doetinchem zijn vorig jaar 670 fietsen als gestolen aangegeven. Dat betekent bijna twee fietsen per dag waar aangifte van is gedaan. “Met zo’n grote, gezamenlijk actie als deze laten we zien dat we erop controleren en het levert ook wat op”, verklaart één van de agenten die passerende fietsers staande houden voor de controle. De gecontroleerde fietsers werken overigens grotendeels goedmoedig mee.

De campagne Stop Fietsdiefstal is georganiseerd door het Platform sociale veiligheid spoorlijn Arnhem-Winterswijk. Dit jaar wordt op een aantal van de stations soortgelijke informatie- en controleacties gehouden. Het doel is vooral om fietseigenaren ervan bewust te maken hoe ze het risico op diefstal kunnen verkleinen en de kans op opsporing vergroten. Het laatste advies van Peter Drenth: “Als je iemand aan een fiets ziet rommelen: melden.”

Foto: Astrid van Beveren



Ander nieuws