Header image

Bloemencorso Lichtenvoorde op lijst Nationale Erfgoed

IMG_2084

LICHTENVOORDE- Op zondag 7 juli ontving de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL), namens de gehele corsogemeenschap, het certificaat en het beeldmerk uit handen van de directrice van het Nederlands Volkscentrum voor Immaterieel Cultureel Erfgoed, Ineke Strouken.

De ontvangst van het certificaat vond plaats tijdens de jaarlijkse, drukbezochte Zomermarkt en Maquettepresentatie van het Bloemencorso op de Markt in Lichtenvoorde.

Het Bloemencorso is onlosmakelijk met Lichtenvoorde verbonden en de corsogemeenschap is dan ook heel erg trots op deze erkenning. Deze erkenning vloeit voort uit de eind vorig jaar door Nederland geratificeerde UNESCO conventie van het Immaterieel Erfgoed. Nederland wordt daardoor verplicht om het eigen immateriële erfgoed te inventariseren en een gunstig klimaat te scheppen waarin deze waardevolle tradities en rituelen kunnen gedijen. Immaterieel erfgoed gaat namelijk over tradities en rituelen die mensen niet verloren willen laten gaan en die ze willen doorgeven aan hun kinderen en kleinkinderen. Het is een levend erfgoed en dat vraagt om een heel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken.

Het Bloemencorso is al 84 jaar het grootste culturele, sociaal-maatschappelijk evenement van Lichtenvoorde. Het corso verbindt de gemeenschap in al haar geledingen. Het staat symbool voor de trots en de passie van vele generaties Lichtenvoordenaren. Het corso is veel meer dan een optocht van bloemenwagens op de tweede zondag in september. Het is een sociaal fenomeen dat Lichtenvoordenaren in alle lagen van de bevolking het hele jaar door in zijn greep houdt. Om elk jaar weer onderscheidend te zijn en een toekomst te garanderen, en daarvan wordt ieder jaar weer blijk gegeven, worden alle mogelijke talenten aangesproken. Deze plaatsing is een erkenning voor de tomeloze inzet en de passie van de hele Lichtenvoordse gemeenschap. Niet alleen van de corsogroepen maar ook van alle partners, die dit elk jaar weer mogelijk maken.

De Nationale Inventaris wordt georganiseerd en gecoördineerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) Gemeenschappen dienen zelf het initiatief te nemen om opgenomen te worden op de Nationale Inventaris. Deze voordracht is gedaan door de SBL. Daartoe diende een uitgebreide beschrijving te worden opgesteld waaruit het belang van de traditie voor de gemeenschap blijkt en een erfgoed zorgplan waardoor de traditie voor de toekomst geborgd wordt. De voordracht is daarna beoordeeld door een onafhankelijk toetsingscommissie. Na plaatsing dient er elke twee jaar weer een zorgplan te worden opgesteld. Een plaatsing is dus niet voor altijd.

Inmiddels is er samen met zes Nederlandse en vijf Vlaamse corso’s een initiatief gestart om deze traditie te nomineren voor de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Met andere woorden; een verzoek om internationale erkenning.Deze procedure neemt naar verwachting echter nog geruime tijd in beslag. Met het gezamenlijke initiatief willen ze onze corso’s onder de aandacht brengen bij het ministerie van OCW als een breed gedragen kandidaat voor een UNESCO-nominatie.



Ander nieuws